Opcja na obiad zdrowy, klasyczny, domowy z wykorzystaniem świeżych polskich ziół: koperku oraz pietruszki. Doskonała propozycja dla mam karmiących, których pociechy mają brzuszkowe problemy. Kasza i koperek doskonale działają na perystaltykę jelit, przygotowane na wodzie (nie smażone) mięso z indyka jest zdrowsze niż mięso z kurczaka a marchewka to jedno z nielicznych warzyw, które można jeść bez obaw, nie martwiąc się o zdrowie maluszka. Mąż bardzo się stara, żeby z bardzo zawężonego wyboru składników dozwolonych przygotować coś smacznego. I okazuje się, że potrawy smakują wszystkim. Polecam :)
Ilość porcji:4
Czas przygotowania: 45 minut
80 dkg mielonego mięsa z indyka
garść świeżego koperku
natka zielonej pietruszki
2 marchewki
2 jajka
Sól, pieprz
250 gram śmietanki
kasza gryczana
bulion
Przygotowanie:
- oczyścić marchewkę i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- zioła drobno posiekać
- wymieszać mięso mielone, zioła, marchewkę, jajka, sól i pieprz i uformować kulki o średnicy 5 cm
- zagotować 2 garnki osolonej wody: jeden na pulpeciki a drugi na kaszę gryczaną. Jak woda będzie wrzała dodać do jednego garnka kaszę a do drugiego pulpeciki. Kaszę robić wg instrukcji a pulpeciki około 10 minut
- w rondelku przygotować sos: wlać kremówkę, dodać koperek, sól, pieprz. Gotować na średnim ogniu przez ok 5 minut tak, żeby sos się zredukował. Można zagęścić jedną łyżeczką mąki, ale nie jest to konieczne.
- podawać razem posypując szczodrze ziołami