Pyszny sernik makowy z lemon curd gościł w tym roku u nas na święta. W wielu sernikach makowych, masa serowa i makowa występują osobno, u nas ziarna maku po prostu są dodatkiem do masy serowej, dzięki czemu przyrządzenie ciasta jest o wiele szybsze. Kwaśny lemon curd przyjemnie łamie słodycz sernika. Pamiętajmy, żeby przed podaniem, sernik schłodzić przez noc w lodówce, dzięki temu masa będzie bardziej zwarta. Bazę do ciasta zrobiliśmy dość podobnie do sernika z truskawkami – to chyba nasz ulubiony sposób przyrządzania sernika.
Sernik makowy z lemon curd
Prep Time
Cook Time
SUMA
Idealny na blaszkę około 24 cm
Autor: Trawka Cytrynowa
Składniki
- 1 kg sera twarogowego mielonego trzykrotnie (użyłam sera w kubełku, chyba Piątnicy)
- 300 g cukru (1, 5 szklanki)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kopiasta łyżka maku
- 5 jajek
- 125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki
- torebka cukru z wanilią lub ziarna z laski wanilii (możemy ostatecznie użyć po prostu cukier waniliowy)
- Lemond Curd
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 80 g masła
- skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 wyszorowanych cytryn
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia, zarówno spód jak i boki (może być nierówno)
- Do miski wkładamy ser, cukier i mąkę. Miksujemy na średnich obrotach przez 2 minuty.
- Dodajemy po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym.
- Dodajemy śmietankę i wanilię i miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników (możemy to zrobić szpatułką). Dodajemy na sam koniec mak i delikatnie mieszamy.
- Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w 175 stopniach, a potem w 120 stopniach przez 1 godzinę 40 minut. Góra może pozostać lekko luźna.
- Pozostawiamy do wystygnięcia w wyłączonym piekarniku.
- W międzyczasie przyrządzamy lemon curd:
- Cytryny szorujemy szczoteczką, wyparzamy, skórkę ścieramy. W niedużym garnuszku roztrzepujemy jajka, żółtka i cukier przy pomocy rózgi kuchennej do połączenia. Podgrzewamy delikatnie i dodajemy masło masło i sok i skórkę z cytryny. Mieszamy do zagęstnienia.
- Gdy sernik i lemon curd będą chłodne, smarujemy masą ciasto i dajemy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.