O istnieniu tej zupy mąż dowiedział się oglądając jeden z programów kulinarnych, na którym prowadzący zwiedzał Amerykę Południową, nie szczędząc przy tym możliwości degustacji szerokiej gamy napojów wyskokowych. A z kacem trzeba było sobie jakoś radzić. I w tej sytuacji Meksykanie podają tę właśnie zupę. Obok jajecznicy, ogórków kiszonych lub też wody z ogórków kiszonych, zimnej pepsi, 2 litrów wody z cytryną, jest to kolejna metoda na ciężką głowę.
Przepis jest prosty: zaprosić przyjaciela, kupić składniki na zupę i 2 butelki wina. Wieczorem zrobić zupę i dwie butelki wina. Rano lub też raczej w okolicy południa jest kac i jest zupa. Wystarczy tylko podgrzać zupę, zjeść i kaca nie ma. Jest nowy dzień.
Wariacji na temat tej zupy jest wiele, my zrobiliśmy jak poniżej i wyszła bardzo smaczna. Orzeźwiająca i pożywna zarazem. Kwaśna (przypadnie do gustu fanom kapuśniaku :), w końcu dominują limonki, lecz jej intensywny smak jest złamany słodkim pomidorem i delikatnym awokado. Można ją również serwować z serem typu feta.
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 1 h
Składniki:
1) Na bulion:
3 udka z kurczaka
2 litry wody
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
1 łyżka oliwy
1 duża cebula pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku
2) Na zupę:
3 duże pomidory
2 ząbki czosnku
1 cebula
4 limonki
2 papryczki chili
Dodatki:
Awokado
Garść świeżej kolendry (ja przypomniałam sobie o tym dopiero po sfotografowaniu potraw :))
2 tortille kukurydziane (zrobiliśmy własne, ale przepis nie nadaje się do powtórzenia. Być może to kwestia złego przepisu lub braku mąki Masy Harina. W tej sytuacji najlepiej ułatwić sobie życie i zakupić gotowiec)
Limonka
Przygotowanie:
- do garnka włożyć składniki na bulion. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 45 minut. Od czasu do czasu należy zebrać szumowiny. Bulion przecedzić. Kurczaka wyjąć, obrać ze skóry i drobno pokroić. Kurczak będzie później dodany do zupy
- pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cebulę drobno poszatkować a czosnek wycisnąć przez praskę. Z papryczek usunąć nasiona i drobno posiekać
- do garnka wlać oliwę, dodać cebulę, czosnek i papryczkę. Chwilę smażyć, aż cebula i czosnek się zeszklą i dodać pomidory. Po 5 minutach dodać bulion i wycisnąć sok z 4 limonek. Doprowadzić do wrzenia.
- w międzyczasie obrać awokado i pokroić w paseczki, pokroić pozostałą limonkę w plasterki i posiekać świeżą kolendrę. Tortille podsmażyć szybko na suchej patelni przez 2 minuty z każdej strony lub dać do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 5 minut. Po wyciągnięciu pokroić w paseczki
- na dno miseczek dać mięso z kurczaka, zalać zupą, dodać awokado, plasterki limonki i pokrojoną w paseczki tortille. Posypać kolendrą
Smacznego :)
A może ktoś zna inny jakiś przepis cud na kaca :)