Kurczak z tajską bazylią, znany na całym świecie jako Thai basil chicken, a w Tajlandii, skąd się wywodzi, jako Pad Kra Pao Gai, to jeden z najpopularniejszych, powszechnie dostępnych, tradycyjnych dań typu street food. Przygotowanie potrawy trwa krócej niż przeczytanie przepisu, więc warto dojść do wprawy i serwować danie zawsze, kiedy czasu brak i…mamy pod ręką tajską bazylię. Bo to ona jest celebrytką w tej potrawie. I uwaga! Jest niezastąpiona, nie możemy ją zamienić na znaną nam bazylią włoską. Bazylia tajska ma zupełnie inny smak, lekko anyżowy i pieprzowy- co daje jej tylu samu zwolenników co wrogów (bo niektórzy nienawidzą anyżu). W Polsce dostępna jest jako zioło w doniczce. Próbowaliśmy ją w zeszłym roku uprawiać, ale niestety nie jest to łatwe w naszych warunkach klimatycznych. Ostatnio dostaliśmy pokłady przekwitłej, tajskiej Bazylii w naszym ulubionym sklepie zielarskim na Bielanach Wrocławskich.
Danie jest bardzo pikantne, więc spodoba się zwolennikom kuchni ostrej. Ostrość uzyskujemy przez utarcie czosnku wraz z papryczką chili. Interesującym dodatkiem jest jajko, a raczej sposób jego przyrządzenia na głębokim tłuszczu. Z wyglądu przypomina trochę jajko sadzone, lecz żółtko jest ścięte i całość ma przyjemnie chrupiącą konsystencję. Danie jest przygotowana metodą stir-fry, poprzez szybkie smażenie składników potrawy na dużym ogniu, najlepiej w woku lub na głębokiej patelni. Na sam koniec dodajemy bazylie tajską, dzięki czemu nie straci ona swoich cennych właściwości. Danie podajemy z ryżem jaśminowym.
- 2 jajka
- 4 ząbki czosnku
- 4 papryczki chili
- 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
- Łyżka sosu sojowego jasnego
- Łyżka sosu sojowego ciemnego
- Łyżka sosu ostrygowego
- Łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 garście tajskiej bazylii
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- Do podania: ryż jaśminowy posypany szczypiorkiem
- Wszystkie składniki musimy mieć wcześniej przygotowane i pod ręką, bo smażymy metodą stir fry, na dużym ogniu w krótkim czasie. Warto wcześniej mieć już przygotowany ryż (do dań tajskich nie jest potrzebny ryż gorący, może być ciepły, przyjemnie łagodzi wówczas ostrość potrawy.)
- Czosnek i chili ucieramy w moździerzu. Na wok lub głęboką patelnię wlewamy olej, jak będzie rozgrzany, to dajemy jajko i smażymy, aż się zetnie (od czasu do czasu podlewamy olejem). Zdejmujemy z ognia. Kontynuujemy smażenie- na olej dajemy chili i czosnek, po minucie kurczaka. Po kolejnej minucie dajemy po łyżce ciemnego i jasnego sosu sojowego, łyżkę sosu ostrygowego, łyżeczkę cukru trzcinowego. Jeśli potrawa wyda nam się zbyt sucha, to możemy dodać trochę wody. Danie stale smażymy, aż kurczak się zetnie, dodajemy bazylię i zmniejszamy ogień. Zdejmujemy z ognia podajemy z ryżem jaśminowym, posypanym szczypiorkiem i usmażonym jajkiem u boku.