W ostatnim tygodniu jadłam risotto trzy razy. Czy też czasem możecie jedno danie jeść bez przerwy?
W sezonie bardzo lubimy zjeść risotto z bobem. W zeszłym roku próbowaliśmy już risotto z bobem i kurkami. Specjalistą w ich przygotowaniu jest mąż, ponieważ ja nie potrafię się opamiętać przy obieraniu bobu i prawie zawsze go po prostu zjadam. To chyba tak jak niektórzy mają z czekoladą. I co najlepsze: chyba jest to genetyczne, bo nasza córka, która jeszcze nie ma roczku i bardzo wybrzydza jeśli chodzi o jedzenie, to bób po prostu uwielbia. Taki urok naszych kubków smakowych.
A więc jeśli uda Wam się odłożyć trochę obranego bobu, to spróbujcie go dodać do risotta. To danie idealnie sprawdzi się jako pyszny obiad, ale również na bardziej wykwintną kolację z lampką białego wina u boku. Natomiast fajny domowy patent na podanie risotto jak w restauracji znalazłam ostatnio na blogu mojej koleżanki Agata Gotuje. Choć zapewniam, że rzucone niedbale na talerz również smakuje wyśmienicie ;)
Nasz kompozycja to tym razem bób, kurczak, pieczarki i kabaczek. Połączenie bardzo udane. Możecie również zastąpić kabaczek cukinią- też będzie dobre!
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 250 g ryżu Arborio lub Canaroli
-
- 250 ml – szklanka białego wytrawnego wina
- 700 ml bulionu warzywnego (ciepłego)
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 młode kabaczki pokrojone w kostkę (ze skórką)
- 4 pieczarki pokrojone w kostkę
- woreczek bobu czyli 500 g (ugotowany i obrany)
- Listki z 2-3 gałązek świeżego tymianku i oregano (można zastąpić suszonym, choć polecam świeże)
- ok. 100-150 g świeżego parmezanu
- 1 średnia posiekana cebula
- 2-3 posiekane ząbki czosnku
- 3 łyżki masła (można użyć klarowanego)
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do przygotowania risotto proponujemy użyć dużej patelni. Pierś z kurczaka przyprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem, polać lekko oliwą, wymieszać i smażyć ma patelni zwykłej lub grillowej do uzyskania rumianego koloru ok. 4 min z każdej strony. Poczekać aż lekko ostygnie i pokroić w kostkę.
- Na rozgrzane na drugiej patelni masło (3 łyżki) wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu ok. 3-5 min tak, aby składniki zmiękły, ale się jeszcze nie zrumieniły. Do smażącej się cebuli z czosnkiem dodać ryż i podgrzewać przez ok. 3 minuty dalej na średnim ogniu. Ryż powinien się lekko uprażyć (lekko zmieni kolor na ciemniejszy). Istotne jest ciągłe mieszanie prażącego się ryżu.
- Dodać odmierzone wino, ciągle mieszając. Poczekać aż się wchłonie (powinno to zająć ok 3-4 minuty), następnie dodać kurczaka, pokrojony kabaczek i mniej więcej 2 chochle bulionu warzywnego i dalej gotować aż wywar się wchłonie (oczywiście cały czas mieszając). Po wchłonięciu się pierwszej partii wywaru dodajemy pieczarki i bób. Gdy wywar się wchłonie, dodać kolejne dwie chochle. Proces powtarzać, aż ryż będzie miękki.
- Gdy ryż będzie gotowy, dodać łyżkę masła i starty parmezan. Wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji.