Tegoroczne niekończące się upały sprawiły, że wciąż nie chce mi się wierzyć, że nadchodzi jesień…Oglądam prognozę pogody- zapowiadają 27 stopni. Czy to naprawdę jest wrzesień? Rozpoznaję go jedynie po tłoku i korkach na ulicach i w centrach handlowych (to nie jest radosny widok), a z drugiej strony po straganach w warzywniaku, które teraz wyglądają równie malowniczo jak na początku wiosny. Wdzięczą się do nas pomarańczowe dynie, fioletowe śliwki i bakłażany, czarne jeżyny- ach uwielbiam te kolory! W tym roku brakuje jednak grzybów…Czy pojawią się one jeszcze w lasach? Na to liczymy, pocieszając się dostępnymi jedynie kupnymi kurkami. To nie to samo co takie pachnące lasem, własnoręcznie zerwane, lecz mały apetyt zaspokoją.
Kiedy brak czasu w kuchni na kombinatorykę, bo czas który moglibyśmy spędzić w kuchni, spędziliśmy na przykład w korkach, to najlepiej właśnie zrobić makaron. Przepis na pappardelle z kurkami w sosie śmietanowym nie jest sztywną propozycją. Recepturę możecie modyfikować według uznania i własnego widzimisię. Będą równie smaczne z pachnącym, aromatycznym rozmarynem lub tymiankiem zamiast pietruszki. Możemy zrezygnować również w wina, czy też czosnku i cebuli. Albo dodać coś jeszcze coś od siebie, dobrym pomysłem będzie boczek, świeży szpinak lub suszone pomidory. Tak na prawdę kurki, śmietana, masło i cytryna to podstawa idealna dla uzyskania wspaniałego sosu, którego możemy wykorzystać po prostu do podania na szybko z makaronem, z chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi czy też z polędwiczkami wieprzowymi.
Więcej przepisów na dania z kurkami znajdziecie pod linkiem KURKI. Zapraszam też do lektury magazynu Kocioł, w którym znajdziecie więcej propozycji na dania z grzybami.
- 150 g makaronu pappardelle
- 250 g kurek
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 50 ml wina
- 150 ml śmietanki 30-36%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 duże łyżki masła (najlepiej klarowanego)
- 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki i rukoli
- tarty parmezan
- sól, pieprz
- Do osolonego wrzątku wrzucamy makaron. Gotujemy al dente.
- Obieramy czosnek i cebulę, drobno siekamy. Kurki oczyszczamy i delikatnie płuczemy, większe kroimy, a mniejsze pozostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i dodajemy czosnek z cebulką.
- Smażymy na średnim ogniu do zeszklenia, zalewamy winem i dusimy, aż odparuje. Po 3 minutach dodajemy resztę masła oraz kurki. Po 5 minutach smażenia zalewamy śmietanką, sokiem z cytryny, przyprawiamy solą z pieprzem i gotujemy jeszcze przez 3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy na patelnię makaron, posypujemy pietruszką i rukolą. Podajemy z parmezanem.