Czy nie jest tak, że dzisiejszą sztuką kulinarną rządzi kombinatoryka? W kuchennej szufladzie nie mieszczą już się mąki, bo obok pszennej stanęła jaglana, ryżowa, gryczana, z mąki dyniowej oraz z amarantusa. Inna sytuacja-w niedalekiej przeszłości rozmawiałam ze znajomymi o serwowanej w pewnej restauracji zupie popcornowej, zajadając przy tym chłodnik z malin i jeżyn. W tym tygodniu mąż zdradził na blogu przepis na Zupę Tom Kha Gai. Ja natomiast ubijałam wodę z ciecierzycy do musu czekoladowego. Tak…świat zwariował, a my z nim :)
Po kilku takich mniej lub bardziej udanych eksperymentach wracamy ochoczo do sprawdzonych i może trochę banalnych, patrząc na dzisiejsze trendy, kompozycji smakowych. Ale czy to nie jest tak, że w prostocie tkwi geniusz? Ten obiad na pewno zasmakuje wszystkim, którzy zgadzają się z niniejszą tezą. I chcą zjeść prosty, szybki, smaczny obiad z sezonowych składników po powrocie z pracy. Aromatyczny pomidorowo-śmietankowy sos w połączeniu z pysznym o tej porze roku bakłażanem. To musi się udać!
I pytanie zadawane przez wielu. Czy należy bakłażana solić i odsączać z wody? Tak, ale tylko w przypadku gdy bakłażany są bardzo duże i mają duże pestki. Z reguły jednak tego nie robimy. Chyba, że nam się nie spieszy ;)
- 200 g makaronu spaghetti
- 1 średni bakłażan
- 200 ml passaty lub 2-3 średnie pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 3 łyżki mascarpone lub śmietanki 30%
- 1 łyżka startego parmezanu lug grana padano
- po łyżeczce oregano, pietruszki i listków tymianku lub bazylii (najlepiej świeżych)
- Olej rzepakowy do smażenia
- Sól, pieprz wg uznania
- Do podania: grana padano lub parmezan, świeża pietruszka
- Jeśli używamy świeże pomidory, sparzamy je, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Bakłażana również kroimy. Czosnek oraz szalotkę obieramy i drobno siekamy.
- Na dużej patelni podgrzewamy na oleju czosnek oraz cebulkę, aż będą szkliste. Dodajemy pomidory, listki tymianku lub bazylii, oregano, pieprz i sól. Gotujemy przez 3 minuty. Dolewamy kremówkę lub mascarpone oraz parmezan. Mieszamy do połączenia składników i miksujemy blenderem na gładki sos. Chwilę gotujemy, żeby zgęstniał i lekko się zredukował.
- Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. W międzyczasie na małej patelni podsmażamy bakłażana (najlepiej na patelni grillowej). Smażymy mniej więcej po 2 minuty z każdej strony.
- Makaron wrzucamy do sosu i dodajemy bakłażan. Podajemy posypane parmezanem lub grana padano.