
Trudno nie zastanowić się dlaczego tak wspaniały sos tak paskudnie się nazywa (puttana to po włosku delikatnie mówiąc prostytutka). Historii odnajdziemy wiele: bo jest ostry, bo jest prosty i szybki w przyrządzeniu, bo jest tani…Niezależnie którą wersję wybierzemy, jednego możemy być pewni- to danie jest grzechu warte :D
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 3
Składniki:
300 gram spaghetti
1 słoik passaty lub puszka pomidorów krojonych
2 duże ząbki czosnku
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
5 filecików anchois
1 papryczka chilli
2 łyżeczki kaparów
4 łyżki czarnych oliwek
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz
Natka pietruszki
Do podania: parmezan, cytryna
Przygotowanie:
- Obieramy czosnek i kroimy w paski. Siekamy papryczkę chilli oraz fileciki anchois. Kroimy w paski oliwki. Siekamy natkę pietruszki.
- Duży garnek napełniamy wodą, dodajemy jedną łyżką soli i gotujemy pod przykryciem aż do uzyskania wrzątku.
- Na dużą patelnię na średnim ogniu dajemy oliwę i od razu dodajemy czosnek, chilli i fileciki anchois. Smażymy razem około minuty i dodajemy pomidory. Solimy i pieprzymy wg uznania.
- Do wrzątku dajemy makaron i gotujemy wg informacji na opakowaniu.
- Sos pomidorowy gotujemy około 5 minut bez przykrycia. Pod koniec gotowania dodajemy kapary, oliwki oraz tuńczyk.Mieszamy delikatnie, tak żeby kawałki tuńczyka się nie rozpadły i odstawiamy z ognia.
- Odcedzamy makaron i dodajemy do sosu pomidorowego. Całość posypujemy pietruszką.
- Wykładamy na talerze, podajemy z parmezanem i cytryną.