Choć bardzo bym chciała, to znowu mam wiele rzeczy, które muszę zrobić na ostatnią chwilę. Za rok znów są święta, może się uda.
Nie wiem czy zdołamy dodać nowe posty przed świętami. W związku z tym:
Ciasto idealne na formę 23 cm.
Czas całkowity: 3 godziny
Czas przygotowywania: 30 minut
Składniki:
Na spód:
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru pudru
pół kostki margaryny
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
kilogram twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
2 jajka
2 żółtka
pół szklanki oleju
2 szklanki mleka
szklanka cukru
2 cukry waniliowe
2 budynie waniliowe bez cukru
Dodatkowo:
2 białka na pianę
3 łyżki cukru
Bułka tarta i margaryna do posmarowania formy
Puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
- Przygotować spód: na tortownicy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną drobno margarynę i połączyć z mąką. Dodać żółtka oraz śmietanę oraz szybko zagnieźć w kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
- Zmiksować mikserem wszystkie składniki masy serowej aż do zupełnego połączenia składników
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
- Formę posmarować margaryną i bułką tartą. Wyłożyć na nią ciasto i dokładnie wyłożyć na spód oraz na boki. Nakłuć ciasto widelcem.
- Wlać masę serową do formy. Masa rośnie, więc nie można wlać jej po same brzegi. Piec przez 65 minut w temperaturze 180 stopni
- Ubić białka wraz z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na wierzch sernika i piec jeszcze przez 15 minut
Sernik trzymać w lodówce przez kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta