Zupełnie zapomniałam o publikacji poniższego własnego przepisu, który powstał w oparciu o kilka prób zrobienia szarlotki z bezą. I w końcu wyszła idealna!
Ciasto jest pysznie delikatne, kruche i banalne do przyrządzenia. Jest słodka, ale bez przesady- poza bezą, zarówno do ciasta jak i do jabłek jest dodana niewielka ilość cukru.
I jeszcze jedna uwaga: na zdjęciach beza może nie jest zbyt apetycznie wysoka, ale szarlotka była fotografowana na drugi dzień. W dzień przyrządzenia beza jest zdecydowanie wyższa. Niestety nie ma szans na utrzymanie się dłużej ze względu na wilgotność jabłek. Dlatego polecam konsumpcję w dniu przyrządzenia. Zresztą, jest tak pyszna, że raczej na pewno zostanie zjedzona od razu.
Ciasto przygotowałam w okrągłej formie na tartę o średnicy 28 cm. Można również użyć prostokątną formę.
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g cukru
75 g pokrojonego na kawałeczki zimnego masła + trochę do smarowania formy
3 żółtka (jajka powinny być zimne, a białka należy zachować do bezy)
Jabłka
1 kg jabłek (np. szara reneta lub antonówka)
15 g cukru waniliowego
szczypta cynamonu
Beza:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ciasto
- Mąkę należy przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia oraz cukier. Dodać pokrojone, zimne masło i zmiksować mikserem lub rozetrzeć ręcznie, żeby powstały okruchy ciasta. Dodać żółtka i energicznie zagnieść ciasto, aby składniki połączyły się w jednolitą kulę. Jeśli ciasto nie chce się połączyć możemy dodać łyżkę wody lub śmietany. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
Jabłka:
- Piekarnik włączyć na 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki, włożyć na dużą patelnię, dodać cukier waniliowy i smażyć przez mniej więcej 5 minut, aż jabłka zmiękną.
- Formę wysmarować grubo masłem. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypując mąką lub wałek owinąć folią spożywczą (wówczas ciasto nie będzie się przyklejało). Wykleić dno formy i zawinąć na boki na wysokość ok.1, 5 cm. Ciasto podziurkować widelcem, wyłożyć jabłka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut. W połowie pieczenia należy zacząć przygotowywać bezę.
Beza:
- Białka przełożyć do miski i ubić mikserem na pianę. Gdy już otrzymamy konsystencję piany i będzie ona tworzyła na wiertle miksera “rożek”, należy zacząć dodawać cukier. Należy dodawać cukier powoli, po łyżeczce, cały czas ubijając. Po dodanym cukrze ubijać białka jeszcze przez około 2 minuty, w międzyczasie dodając mąkę ziemniaczaną.
- Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć bezę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika.