Cieniutkie i maślane ciasto kruche wypełnione jabłkami, malinami i borówkami z pyszną i delikatną masą jogurtową. Powstały trochę przez przypadek, jako wypadkowa produktów, które zostały w niedzielę w lodówce. Owoców nie miałam na tyle dużo, żeby wykonać tartę z tego przepisu, ale przypomniała mi się propozycja zatopienia owoców w jogurtowej masie, którą znalazłam na blogu Ładne Bebe. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę i warty upamiętnienia! Zostawiam Was więc z tym prostym przepisem, zaznaczając jeszcze na koniec, że jeśli nie macie małych foremek na tartaletki, możecie wykorzystać dużą formę na tartę.
Tartaletki z jabłkami w masie jogurtowej
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trawka Cytrynowa
Składniki
- [Ciasto]
- 200g mąki (użyłam krupczatki)
- 100g zimnego masła
- szczypta soli
- 75g cukru
- 2 żółtka
- [Masa]
- 300g jogurtu naturalnego
- 80g cukru
- 50g mąki
- 3 jajka
- 2 jabłka
- garść borówek
- garść malin
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło i drobno siekamy (czynność możemy wykonać w malakserze). Dosypujemy cukier, mieszamy a następnie dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto w kulkę. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, to dodajemy łyżkę ciepłej wody. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Jabłka obieramy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st.C. Przygotowujemy 4 foremki o średnicy 8 cm, lekko smarujemy masłem.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy (najlepiej między dwoma foliami) i wylepiamy nim foremki. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie ziarna fasoli lub grochu. Pieczemy przez 15 minut z przykryciem i około 7 minut bez przykrycia.
- W międzyczasie mieszamy rózgą kuchenną składniki masy. Wyjmujemy ciasto, wypełniamy owocami i zalewamy masą. Pieczemy przez 30 minut.
- Smacznego!