Przepis na bardzo prostą sałatkę- sałatka brokułowa to doskonała opcja na samodzielne danie: na imprezę, na kolację lub też może stanowić uzupełnienie obiadu. Będzie pysznie smakowała na przykład z kaszą jaglaną lub jako dodatek do grilla. Składa się zaledwie z brokułów, papryki, fety i uprażonych ziaren słonecznika lub dyni. Znana jest u nas jako sałatka zimowa- ponieważ możemy ją wykonać również ze składników dostępnych zimą. Podajemy z sosem jogurtowym, który możemy zaostrzyć ząbkiem czosnku.
Sałatka brokułowa z fetą i papryką
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trawka Cytrynowa
Ilość porcji: 3
Składniki
- 1 brokuł
- ½ czerwonej papryki
- 100 g fety
- 2 łyżki ziaren słonecznika lub dyni
- Dressing
- ok. 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- pół ząbka czosnku (opcjonalnie.
Przygotowanie
- Brokuł rozdzielamy na różyczki i gotujemy na parze, tak żeby był lekko jeszcze twardawy. Odładamy do wystudzenia. Paprykę i fetę kroimy w kostkę. Ziarna prażymy na patelni.
- W małej miseczce mieszczamy składniki sosu (opcjonalnie z wyciśniętym czosnkiem).