Przepis na najprostsze jajka na święta, jak też na inne okazje. Są to w zasadzie “dopieszczone” jajka w majonezie. Jednak kilka dodatków czyni je odświętnymi: wędzony łosoś, rzeżucha i bazylia, którą dodajemy do majonezu. I tak ze zwykłego przepisu powstaje przepis niezwykły. Rzeżuchę możemy zastąpić kiełkami np. rzodkiewki a pieprz marynowany kaparami. Całość skrapiamy szczodrze cytryną.
Jajka z łososiem i bazyliowym majonezem
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trawka Cytrynowa
Składniki
- 6 jajek
- 6 łyżek majonezu
- 3 garście bazylii
- łyżka pieprzu marynowanego (można zastąpić kaparami)
- rzeżucha (można zastąpić innymi kiełkami)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie
- Jajka gotujemy na twardo- wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy z gazu, przelewamy zimną wodą, żeby skórka ładnie odchodziła i pozostawiamy do ostudzenia.
- Majonez miksujemy z bazylią. Łososia kroimy na drobne paski.
- Jajka kroimy na pół, smarujemy majonezem i układamy łososia. Posypujemy marynowanym pieprzem, rzeżuchą i skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy od razy