W końcu znalazłam przepis na prosty sernik, do którego używamy 1 kg sera. Więc jak kupuje ser w wiaderku, to nic mi nie zostaje (wciąż nie mogę się zmobilizować, żeby sama mielić ser). Sernik jest idealnie płaski po upieczeniu, cudnie się kroi i ma pięknie gładką konsystencję. I nie trzeba robić spodu, a to oszczędność czasu. Taki sernik to doskonała baza do eksperymentów w sezonie letnim, kiedy mamy dostatek owoców i w zasadzie zrobienie prostej polewy truskawkowej może stanowić idealnie wykończenie. Już wiem, że zrobię taki z jagodami. W zimie natomiast możemy na koniec dodać polewę czekoladową a do masy rodzynki.
Więc do dzieła. Rozpocznę od garści porad, co zrobić, aby sernik był idealny
- Stety, niestety sernik należy zrobić dzień wcześniej. Swoje w lodówce musi odstać. Minimum 12 godzin. W innym razie będzie się kruszył podczas krojenia.
- Sernik to nie ciacho, które postanawiamy zrobić, wyjmujemy wszystko z lodówki i zabieramy się za robotę. Trzeba to jednak zaplanować. Składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka możemy szybko ogrzać w ciepłej wodzie, jednak ser oraz śmietanka powinny z 1,5 godziny postać poza lodówką.
- Ser i jajka miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia składników.
- Ten sernik nie wymaga pieczenia w kąpieli wodnej.
Inspirację znalazłam na Kwestii Smaku.
- 1 kg sera twarogowego mielonego trzykrotnie (użyłam sera w kubełku, chyba Piątnicy)
- 300 g cukru (1, 5 szklanki)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (można zastąpić budyniem)
- 5 jajek
- 125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki
- torebka cukru z wanilią lub ziarna z laski wanilii (możemy ostatecznie użyć po prostu cukier waniliowy)
- Wierzch
- 250 ml śmietany 12 % lub 18 %
- 3 łyżki cukru
- Dodatki
- Ulubione owoce. Jeśli chcemy zrobić szybką polewę, potrzebne nam będą jeszcze 2 łyżki cukru
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia, zarówno spód jak i boki (może być nierówno)
- Do miski wkładamy ser, cukier i mąkę.Miksujemy na średnich obrotach przez 2 minuty.
- Dodajemy po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym.
- Dodajemy śmietankę i wanilię i miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników (możemy to zrobić szpatułką)
- Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w 175 stopniach, a potem w 120 stopniach przez 1 i ½ godziny. Góra może pozostać lekko luźna.
- Wyjmujemy formę i wylewamy na wierzch śmietankę, obsypujemy cukrem. Pieczemy przez 15 minut.
- Sernik wyjmujemy z piekarnika. Po 10 minutach wyjmujemy z formy. Gdy będzie już chłodny, przekładamy do lodówki i pozostawiamy na noc.
- Podajemy z ulubionymi owocami. Klasyką będzie podanie z truskawkami. Możemy zrobić szybką polewę. Część owoców ( 3 garście) kroimy na drobne kawałki i smażymy w rondelku wraz z cukrem. Jak powstanie sos, zdjemujemy z ognia i miksujemy.