Na zewnątrz coraz chłodniej, a my wciąż domagamy się ciepła. Pomagamy więc sobie i rozgrzewamy sycącymi potrawami – chętniej sięgamy po ostre przyprawy, czosnek, cebulę, paprykę czy intensywne w smaku kumin i kolendrę. I po zapiekanki, które na długo pozostawiają uczucie sytości i równie smacznie smakują po podgrzaniu. Dlatego tak chętnie inspirujemy się w tym okresie kuchnią meksykańską. Tym razem postawiliśmy na klasykę i przygotowaliśmy enchilady – zapiekane meksykańskie tortille (tradycyjnie kukurydziane, choć danie jest smaczne również z tortillami pszennymi). Jako farsz idealnie sprawdziły się: aromatycznie doprawione mięso mielone, czarna fasola, pomidory i ciągnący się ser. Do przygotowania zapiekanki wykorzystaliśmy nowość ser Burger&Toast od Hochland. Ser w grubych plastrach, który idealnie się topi i rewelacyjnie sprawdza w daniach na ciepło. A żeby nadać potrawie jesienny ton – całość postanowiliśmy podać z sosem na bazie słodkawej dyni. Na wykończenie nasze ulubione awokado i świeża kolendra – danie w szczególności polecamy podczas wieczornych przyjęć w większym gronie.
Składniki
Enchilady
- 8 tortilli kukurydzianych lub pszennych
- 1 duża czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka słodka
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- Po 1 łyżeczce podprażonej i zmielonej kolendry i kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- Szczypta ostrej papryk
- 1 łyżeczka kakao
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 1 puszka czarnej fasoli
- 12 plastrów sera Hochland Burger&Toast
Sos dyniowy
- 1 mała pieczona dynia Hoccaido
- 6 łyżeczek śmietanki
- Sól, pieprz
Dodatki
- Kolendra
- Chili
- awokado
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos dyniowy- dynię kroimy w półksiężyce i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wyjęcia z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia i blendujemy wraz ze śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem.
W międzyczasie paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
Podsmażamy na oleju cebulę, czosnek, dodajemy mięso. Po 4 minutach dodajemy paprykę, przyprawiamy kuminem, kolendrą, papryką, solą, kakao i pieprzem, dodajemy sos pomidorowy i całość dusimy 15 minut. Dodajemy fasolkę i dusimy 5 minut.
Naczynie do pieczenia smarujemy olejem. Rozkładamy farsz i po jednym plastrze sera Burger&Toast na tortille i zwijamy w ruloniki. Układamy w naczyniu i smarujemy sosem dyniowym. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Dodajemy na wierzch pozostałe plastry sera i pieczemy około 5 minut, aż ser ładnie się stopi
Podajemy z chili, awokado i kolendrą.
Smacznego :)
Dzisiejszy przepis powstał dzięki współpracy z producentem serów Hochland. Dziękujemy za wspieranie marek, które umożliwiają rozwój Trawki Cytrynowej.