Chrupiące grzanki z jeżynami, z kozim serem, polane bogato płynnym miodem (użyliśmy akacjowego) z dodatkiem rukoli to doskonała przekąska na imprezę. Sprawdzą się również jako propozycja na delikatną kolację we dwoje. Użyliśmy do tej przekąski kuszące na straganach czarne jeżyny, choć tak na prawdę idealne będą również inne sezonowe owoce, o tej porze roku doskonale sprawdzą się maliny a na wiosnę możemy pokusić się o dodatek truskawek. Ostatnio często eksperymentujemy z owocami na nutę wytrawną. Warto :)
Ten i wiele innych przepisów na dania z wykorzystaniem jeżyn znajdziecie na stronach ostatniego numeru magazynu Kocioł.
Chrupiące grzanki z jeżynami
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Gosia
Składniki
- 1 bagietka
- 100 g sera koziego w roladce
- 50 g jeżyn
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- garść rukoli
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Bagietkę kroimy, skrapiamy oliwą i zapiekamy w piekarniku na złoty kolor. Posypujemy rukolą, układamy ser (można też bagietkę z serem zapiec), jeżyny, polewamy miodem. Doprawiamy solą i pieprzem.