Oto i jest przepis dla wszystkich leniuchów, którzy podobnie jak i ja, w ostatnim czasie, choć nie mają weny na pieczenie ciast, to jednak mają niezmienną ochotę na słodkie małe, lekkie i owocowe co nie co. I właśnie w tym przypadku warto chwycić za ten przepis – pyszne crumble, czyli mówiąc po polsku, najzwyklejsze w świecie owoce pod kruszonką. Przepis, który tak na prawdę wychodzi dobrze na oko i do którego możemy wykorzystać praktycznie każde owoce. Początkowo miałam zaprezentować tylko crumble z czerwoną porzeczką, jak też przedstawiony został na łamach letniego numeru magazynu Kocioł. Jednakże przepis doczekał się powtórzeń, za każdym razem z innym owocem, który akurat miałam pod ręką. I tak powstała kolejna wersja z malinami, a później z czarną porzeczką. Mogłabym się rozdrabniać na 3 przepisy, ale w końcu to ten sam przepis, więc niech post też będzie i jeden. Tak też zapraszam serdecznie na crumble pachnące owocami lata w 3 odsłonach. To prosty i szybki deser, który warto dodać do zakładek, bo zawsze się udaje! Na samo wspomnienie, nie mogę się opamiętać i się oblizuję i tak sobie myślę, że chyba przyrządzę deser ponownie w ten weekend :) Tak! T bardzo dobry pomysł!
I wskazówek kilka:
- do wykonania crumble wykorzystuję olej kokosowy lub masło. A czasem mix obu.
- wyśmienicie smakuje z lodami waniliowymi lub kremem mascarpone, który możecie wykonać z tego przepisu
- zamiast mąki pszennej możemy skorzystać z innych zdrowych zamienników. Przyznam, że jeszcze nie eksperymentowałam przy crumble z innymi mąkami. Ale sięgnęłabym po mix owsianej i migdałowej
- doskonale sprawdzą się proporcje na oko
- celowo nie podaję wielkości kokilek, bo za każdym razem piekę w innej ;) Jest to rodzaj deseru nieidealnego, nie od linijki, liczy się lekka improwizacja
Smacznego!
- 150 g czerwonych porzeczek + kilka do dekoracji
- 50 g płatków owsianych
- 50 g mąki pszennej
- 30 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 6 łyżek oleju kokosowego
- świeża mięta do dekoracji
- Porzeczki układamy w kokilkach. Mąkę, płatki owsiane, cukier oraz olej kokosowy miksujemy. Wykładamy na owoce. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut, aż kruszonka będzie zarumieniona. Podajemy na ciepło lub zimno. Smakują wyśmienicie z lodami.