Pora na zdrową, szybką do wykonania przekąskę, idealną na każdą porę dnia, również na śniadanie i to w wersji low-carb! Przepisem na tradycyjny falafel, czyli kotleciki z ciecierzycy dzieliliśmy się już z Wami w tym miejscu, teraz pora na falafel pieczony. Jest on równie prosty do przyrządzania a do tego świetnie komponuje się z sałatką z pieczonych warzyw. Falafelki i warzywa możemy upiec razem- danie robi się praktycznie samo. Świetnie smakują z hummusem. Wyniki tych kulinarnych eksperymentów odnajdziecie tym razem nie u nas, lecz na zaprzyjaźnionym blogu poświęconym dietetyce- Kcalmar. Serdecznie zapraszamy!
Do wykonania falafelków wykorzystujemy zawsze suchą ciecierzycę, którą najlepiej zmielić w maszynce do mięsa. Jeśli nie macie energii na tą czynność, na Instagramie podpowiadamy jak możemy sobie w tej czynności pomóc – KLIK ;) Nie ulegnijcie jednak złudzeniu, że falafelki zostały również przez dzieci skonsumowane i zadziałała zasada, że jak samo dziecko zrobi, to później ochoczo zje ;) Co nie zmienia faktu, że dorosłym bardzo smakowało :)
Danie na pewno przypadnie do gustu amatorom arabskiej kuchni, którym nie straszna kolendra i kumin. My jesteśmy zdecydowanie na TAK!