1. Wszystkie przepisy przedstawione na tym blogu są przez nas skonsumowane, zrealizowane i udokumentowane. Zamieszczamy tylko takie przepisy, które uważamy, że są godne powielenia. Ważna jest dla nas jakość a nie ilość.
2. Radość gotowania czerpiemy we dwoje. Każde z nas ma jednak często inną wizję przyprawienia i przygotowania potrawy. Początkowo dochodziło nawet na tym polu do starć:) Z czasem nauczyliśmy się elastyczności, otwartości i szacunku dla wizji kulinarnej partnera. Dla zachowania porządku z reguły jedno z nas przyjmuje rolę szefa kuchni dla danej potrawy. Przepisy autorstwa męża są oznaczone tagiem męskie gotowanie.
3. W naszej kuchni bardzo cenimy sezonowość składników. Cieszymy się zmiennością pór roku i charakterystycznymi dla poszczególnych pór składnikami. Dzięki temu o każdej porze roku z radością stosujemy w kuchni kolejne pojawiające się produkty.
4. Staramy się udowodnić, że bazując na niewielkiej ilości składników jesteśmy w stanie wyczarować wspaniałe dania. Lubimy przyprawy, w naszej kuchni i na tarasie zawsze mamy świeże zioła. Stawiamy na dobre jakościowe produkty, staramy się nie stosować gotowców.
5. Jesteśmy na diecie “jedz smacznie, ale z umiarem“. Chętnie eksperymentujemy i za bardzo lubimy zróżnicowanie, żeby zdecydować się na całkowitą eliminację jakiejś grupy produktów z jadłospisu. Mamy ochotę na mięso, jemy mięso. Mamy ochotę na słodycze, jemy słodycze. Mamy ochotę na nabiał, jemy nabiał. Wszystko w myśl zasady, wszystko dobre bez przesady. Oczywiście znajdziecie na naszej stronie przepisy na dania wegańskie, wegetariańskie czy bezglutenowe. Publikujemy wszystko to, co nam smakowało.
6. Inspiracje czerpiemy globalnie, ale chętnie sięgamy też po lokalne składniki.
Smacznego!