Różnie bywa, ale pastę zawsze staram się wybrać zamiast wędlin i sera. Z pajdą chrupiącego chleba czy warzywami jak papryka, marchewka czy seler naciowy zawsze smakują idealnie. Ostatnio do repertuaru doszła pasta z awokado i zielonego groszku. To dobry sposób, kiedy chcemy, żeby wyszło pasty z awokado więcej i do tego bardziej ekonomicznie. Groszek, jako źródło białka sprawi, że pasta będzie bardziej treściwa. Wykorzystana została puszka groszku ze spiżarki, ale dodatek zielonego mrożonego groszku też będzie super a barwa jeszcze bardziej intensywna. Na wierzch kanapuni lubię dodać jeszcze pikle z czerwonej cebuli, ale nie załapały się jeszcze one do sesji. Posypujemy czarnuszką lub sezamem.
Przy okazji przypomnę inne sprawdzone przepisy na awokado:
- Pasta z awokado i jajka ( to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych przepisów na blogu)
- Klasyczne Guacamole (i offtop – to zdjęcie lubię pokazywać moim kursantom, gdy wątpią w swoje fotograficzne umiejętności)
Na słodko:
Czy w bardziej wymyślnych kompozycjach
- 1 awokado
- puszka małego groszku lub 4 łyżki mrożonego groszku
- cytryna lub limonka
- ¼ dużej cebuli
- szczypiorek
- pietruszka
- sól, pieprz
- Do posypania: czarnuszka, sezam
- Obieramy awokado i cebulę. Składniki umieszczamy w misie miksera (zostawiamy łyżkę groszku do dekoracji). Miksujemy pulsacyjnie, żeby masa nie była idealnie gładka. Podajemy w płaskiej miseczce posypane pozostałym groszkiem, sezamem oraz czarnuszką.