I jest upragniona pora na ciasto. Placki ze śliwkami, szarlotki, ale też dobrze umilić sobie czas przy pachnącym aromatycznie cynamonem, pełnym bakalii cieście marchewkowym. Z dodatkiem kwaśnego soczystego jabłuszka, które również najlepiej smakuje o tej porze roku. Ciasto marchewkowe jest proste do przyrządzenia, spokojnie można zaprosić do pomocy małych pomocników kuchennych, bo nie ma w zwyczaju być kapryśnym, nie obrazi się na drobne zmiany w gramaturach i recepturze. Zapraszam do wspólnego pieczenia.
Ciasto
- 2 jajka
- 130 g cukru
- 150 ml oleju roślinnego
- 2 duże marchewki
- 1 jabłko
- 5 łyżek orzechów włoskich
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 3 łyżki rodzynek
- 200 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Polewa
- 120 g serka śmietankowego (użyłam almette)
- 70 g cukru pudru
- 50 g masła
- orzechy do dekoracji
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki, zarówno polewy jak i ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
- Marchewkę i jabłka obieramy. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach, jabłko również ścieramy lub kroimy w drobną kostkę. Orzechy bardzo drobno siekamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
- W misce mieszamy składniki suche. Przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.
- Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy po łyżeczce cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy olej. Dodajemy marchewkę, jabłko, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Dodajemy składniki suche i ponownie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do foremki, u mnie 20 na 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę.
- Wyjmujemy z piekarnika i po wystudzeniu smarujemy polewą. Aby przyrządzić polewę, miksujemy na wysokich obrotach wszystkie składniki. Ciasto dekorujemy orzechami i dajemy do lodówki, aby masa stężała. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!