Z mazur przywieźliśmy ogromną ilość kurek. Na pierwszy ogień poszedł makaron z kurkami a gdy po jego przyrządzeniu grzybów w misce wciąż nie ubyło, skorzystaliśmy z pobytu mamy i teściowej i zarządziliśmy przyrządzenie pierogów z kurkami, bo któż zrobi lepiej jak nie one?
Farsz kurkowy postawowiłyśmy podrasować wędzonym twarogiem, który akurat miałyśmy w zapasie. Wymieszaliśmy go jednak z tradycyjnym twarogiem, żeby intensywny smak sera nie zdominał potrawy. Smacznym zamiennikiem będzie też tofu wędzone lub w opcji nie-wege twaróg z dodatkiem boczku. Całość doprawiłyśmy szczerze pietruszką – trochę zielonego to zawsze dobry pomysł!
Pierogi z kurkami
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Gosia
Ilość porcji: 4
Składniki
- Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 0,4 litra ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy (można użyć rozpuszczonego masła)
- 1 łyżka soli
- Nadzienie:
- ok. 400 g kurek
- ok. 75 twarogu wędzonego lub tofu lub twarogu z boczkiem
- ok. 75 g twarogu
- ½ cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól/ pieprz
Przygotowanie
- Przyrządzamy farsz: umyte, oczyszczone i posiekane kurki podsmażamy z cebulą na niewielkiej ilości oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy kilka kurek do dekoracji, resztę mieszamy z twarogiem i pietruszką.
- Mąkę przesiewamy wraz z solą w misce. Powoli dodajemy ciepłą wodę wraz z oliwą i zataczając koła drewnianą łyżką, łączymy ze sobą wszystkie składniki.
- Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatamy ciasto przez około 7 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się.
- Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy pierwszą część, wyciągamy szklanką kółka i na każde kółko nakładamy farsz, składamy pieroga w pół i zaklejamy.
- Wrzucamy po 10 sztuk pierogów na wrzątek z oliwą i smażymy maksymalnie po 2 minuty.
- Podajemy z pozostałymi kurkami i posypane pietruszką.
- Smacznego :)