Polędwiczki w cieście francuskim to przepis autorstwa męża. Przepis może trochę pracochłonny, ale za to danie wygląda bardzo estetycznie, smakuje wyśmienicie i doskonale nadaje się na odświętne okazje. Wykonanie jest podobne do wykonania polędwicy wellington, choć w sumie inspirację znaleźliśmy na Kwestii Smaku. Autorka bloga zwracała uwagę na grubość ciasta francuskiego, że powinno być na maśle i odpowiedniej grubości, 2mm, żeby wyszło. Mieliśmy obawy czy potrawa się uda, bo kupiliśmy najzwyklejsze ciasto, nie zwracając uwagę na parametry. Ale wyszło. Jego dodatek czyni danie bardziej treściwym. Potrawę możemy według własnych upodobań zmodyfikować, na przykład na święta jako farsz dodać kapustę z grzybami. Albo podać z sosem grzybowym. Innym rozwiązaniem mógłby być dodatek pomidorów suszonych czy szpinaku. Można eksperymentować!
- 2 polędwiczki wieprzowe (400 g każda)
- 1 łyżeczk1 grubo mielonego pieprzu
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 4 szalotki, posiekane
- garść świeżego tymianku
- łyżka marynowanego pieprzu (posiekane)
- Kieliszek whiskey
- 30 g suchych grzybów, namoczonych dzień wcześniej
- lampka białego wytrawnego wina
- pół łyżeczki brązowego cukru lub melasy
- ok. 10 plastrów szynki szwarzwaldzkiej
- 200 g ciasta francuskiego
- Olej do smażenia
- 1 łyżka oliwy
- Namoczone dzień wcześniej grzyby gotujemy przez 15 minut, odcedzamy i kroimy w drobną kostkę.
- Polędwiczki wieprzowe obtoczyć w grubo mielonym pieprzu i wrzucić na bardzo rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy po 1,5 -2 minuty z każdej strony. Po przewróceniu na drugą stronę, dodać posiekany 1 ząbek czosnku i świeży tymianek (garść). Zdejmujemy razem z czosnkiem z patelni, na tą samą patelnię dolewamy łyżkę oliwy, wrzucamy 4 drobno posiekane szalotki, 2 ząbki czosnku i łyżkę marynowanych kulek pieprzu. Smażymy do zeszklenia, wlewamy około 40 ml whiskey, gdy zaczyna parować podpalamy, czyli deglasujemy. W momencie gdy ogień zgaśnie, alkohol odparuje, dodajemy pokrojone drobno grzyby. Jak się podsmażą, to dolewamy 25 ml białego wina, na koniec pół łyżeczki brązowego cukry lub melasy. Jak sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostudzenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, góra dół, bez termoobiegu.
- Rozkładamy na desce plastry szynki szwarcwaldzkiej, nakładając jedną na drugą, tak żeby na siebie nachodziły. Na nie dajemy warstwę sosu, potem polędwiczkę i zawijamy ciasno. Tak zawiniętą polędwiczkę układamy na cieście francuskim, żeby można było wyciąć ciasto, aby obtoczyło mięso. Zlepionym kawałkiem ciasta układamy na blasze na pergaminie lub papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 25 minut. Najlepiej podawać lekko przestudzone, wówczas łatwo się kroi. Serwujemy z sosem grzybowym, ulubioną sałatką, możemy też podać z kapustą wigilijną.