Prezentowanym śniadaniem dzieliłam się na Walentynki. Dziś przepis na banalnie proste placki bananowe podaję dalej. Jest niedziela, nie będę się rozpisywać. Po prostu smacznie i ładnie rozpocznijcie dzień. Z najbliższymi. A placki zróbcie najlepiej na oko – takie wychodzą najsmaczniejsze.
Najprostsze placki bananowe
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trawka Cytrynowa
Ilość porcji: 4
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej (można zrobić pół na pół z mąką kokosową albo zrobić na mące ryżowej)
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 banany
- 3 łyżeczki wiórków kokosowych (można pominąć)
- 3-4 łyżki oleju kokosowego do smażenia
- szczypta soli
- Do podania: miód lub syrop klonowy, ulubione owoce, u nas mango i winogrono. Świetne są z dodatkiem wiórków kokosowych, które można też dodać do ciasta.
Przygotowanie
- Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Dzięki temu placuszki będą puszyste bez dodatku proszku do pieczenia.
- Banany rozgniatamy widelcem, łączymy z żółtkiem. Dodajemy mąkę, mleko oraz wiórki (jeśli lubimy i mamy) i mieszamy za pomocą rózgi.
- Dolewamy białko i mieszamy delikatnie do połączenia składników.
- Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym z dwóch stron na złocisty kolor. Olej dodajemy stale podczas smażenia gdy tylko patelnia zrobi się sucha.
- Polewamy miodem lub syropem klonowym. W wersji na bogato podajemy z ulubionymi owocami. Możemy posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego.