Przygotowanie makaronu rządzi się swoimi prawami. Jest to zdecydowanie nasz comfort food i ma być to danie wykonalne 15 minut – to podstawa. Najlepszy z sosem na bazie oliwy. I w sumie z lodówkowych resztek. Złociste kurki, chrupiąca cuknia, czosnek, szalotka, tarta skórka z cytryny i parmezan. Na dziś nic więcej do pełni kulinarnego szczęścia nie jest potrzebne.
Przypominamy też nasze inne przepisy na Kurki – znajdziecie carbonarę z kurkami, chrupiącą tartę, wariacje dla fanów sosów śmietanowych.
Spaghetti z kurkami i cukinią
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trawka Cytrynowa
Ilość porcji: 3
Składniki
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 małe cukinie
- 100 g kurek
- 1 mała szalotka
- 1 ząbek czosnku
- skórka otarta ze sprarzonej cytryny (można pominąć)
- 30 g tartego parmezanu
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki uprażonego słonecznika
- Opcjonalne przyprawy :szałwia (nie miałam, ale myślę że dobrze by tu weszła), dodajemy ją wtedy do potrawy pod koniec smażenia
Przygotowanie
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cukinię kroimy wzdłuż i w plasterki, czosnek też a cebulkę w drobną kostkę.
- Na patelni z oliwą na średnim ogniu szklimy delikatnie szalotkę, dodajemy cukinię i kurki, a po 3 minutach czosnek. Razem od czasu do czasu mieszamy. Całość smażymy około 7 minut.
- Dodajemy makaron do sosu, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem.
- Przekładamy do miseczek, posypujemy parmezanem, słonecznikiem i skórką cytryny.
- Smacznego :)