Przyrządzenie świątecznej Pavlovy, a’la wieniec, planuję już od zeszłego roku – inspirację znalazłam gdzieś na pintereście i totalnie przepadłam. Wiem, że smaki grudnia to cynamon, goździki, kakao i generalnie przyprawy korzenne, ale widok zimą kopy owoców bardzo silnie zadziałał mi na zmysły :D W tym roku specjalnie w tym celu pomroziłam owoce i teraz przed świętami planuję je użyć do dekoracji tego wypieku. Biel pavlovej przywołuje na myśl biel upragnionego na święta śniegu. Stawiam, że będzie stanowiła fajny kontrast dla tradycyjnych, dość ciężkich świątecznych wypieków. Do dekoracji Pavlovej użyłam mrożonych owoców, świeże były tylko borówki. Idealnie nadadzą się borówki, porzeczki, maliny, truskawki i jeżyny. Możemy też część owoców zmiksować i polać nimi krem mascarpone.
Jeśli zdecydujecie się na przyrządzenie tego wypieku, zachęcam do przeczytania kilku porad na temat pieczenia bezy, które zawarłam w tym poście =>KLIK.
- 3 średnie jajka
- 180 g g cukru (idealny będzie drobny, ale ze zwykłym też się uda)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- 125 g mascarpone ( z lodówki)
- 125 ml śmietanki 30 lub 36 %n (koniecznie schłodzonej)
- ulubione owoce
- 1 duża garść mięty ( u mnie połowa sklepowego krzaczka)
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni. Na papierze do pieczenia rysujemy okręg o średnicy 22 cm i drugi mniejszy o średnicy 16 cm. Wykładamy papierem blachę.
- Żółtka oddzielamy od białek (uwaga do białek nie może dostać się żółtko). Misę miksera nacieramy cytryną. Do misy wlewamy białka i miksujemy na pianę (mniej więcej przez 3 minuty zwiększając stopniowo obroty do maksymalnych). Zaczynamy dodawać po łyżce cukier, co mniej więcej 45 sekund, żeby każda się dokładnie rozpuściła. Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i soku z cytryny i miksujemy jeszcze przez 3 minuty, żeby beza się ustabilizowała.
- Wykładamy bezę na namalowany wcześniej okrąg, robiąc w środku lekkie wgłębienie, w którym później wygodnie będzie nam umieścić krem mascarpone. Umieszczamy na niższej półce piekarnika.
- Pieczemy przez 20 minut w 130 stopniach a potem przez 50 minut w 100 stopniach. PO tym czasie bezy nie wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy drzwiczki uchylone i pozostawiamy na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc.
- Miksujemy śmietankę i mascarpone, aż uzyskamy konsystencję kremu. Część owoców też możemy zmiksować.
- Wnętrze Pavlovej wykładamy masą z kremówki, możemy zalać polewą owocową i układamy owoce. Najlepiej zrobić to niedługo przed serwowaniem (to 5 minut pracy). Dekorujemy miętą