Ten przepis prezentowałam już na platformie poświęconej męskiej elegancji, na której stale zamieszczam przepisy dla Panów- Dystyngowani i spotkał się on ze sporym zainteresowaniem. Po drodze przepis przyniósł mi wyróżnienie w konkursie organizowanym przez Kukbuk i wygraną książkę kucharską pachnącą cynamonem “Wyprawy po przyprawy”. Dlatego też zdecydowałam się na powielenie treści i zamieszczenie jej również u nas, żeby zainteresowani łatwo mogli przepis znaleźć.
Jest to patent na weekendowe wytrawne śniadanie, kiedy jesteśmy znudzeni kolejną opcją jajecznicy, jajkiem na miękko lub tostami. Ale czasem warto kogoś albo nawet siebie zaskoczyć i spróbować czegoś nowego. A w dodatku prostego, smacznego i pięknie wyglądającego. Jedną z takich propozycji jest Szakszuka. To danie kuchni kuchni izraelskiej i tunezyjskiej- jajka przygotowane w ostrym sosie pomidorowym. Czas potrzebny do wykonania zadania to 20 minut, z czego przez 15 minut danie robi się samo. Brzmi zachęcająco? To już wiadomo, co robimy w weekend!
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 4 jajka (najlepiej od kur z wolnego wybiegu)
- 1 puszka pomidorów pelati (w sezonie możemy użyć 3 duże świeże pomidory obrane ze skóry)
- 1 szalotka (można zastąpić małą cebulą)
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżeczka płatków chili (jeśli lubimy ostre dania, to możemy użyć świeżej papryczki chili)
- Szczypta pieprzu kajeńskiego
- Natka pietruszki (można dodać też szczypiorek)
- Sól, pieprz do smaku
- Oliwa lub olej rzepakowy do smażenia
Do podania: bagietka
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Paprykę kroimy w kostkę.
- Na średniej wielkości patelnię na średnim ogniu dajemy olej, cebulę i czosnek. Razem smażymy przez 2-3 minuty bez przykrycia, tak żeby cebula była szklista a czosnek nie zdążył zbrązowieć. Dodajemy paprykę i smażymy przez kolejne 3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki (wraz z sosem), chili, pieprz kajeński, sól pieprz i gotujemy przez 5 minut, żeby sos lekko się zredukował.
- Za pomocą łyżki robimy w sosie wgłębienia i wbijamy do nich jajka. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy przez mniej więcej 8-10 minut, tak żeby żółtko było lekko płynne a białko się ścięło. Z doświadczenia wiem, że należy ściągnąć jajko jak białko też ma jeszcze lekko galaretowatą konsystencję, bo zetnie się ono pod wpływem temperatury potrawy. Na mniej więcej dwie ostatnie minuty odkrywamy pokrywkę. Posypujemy świeżą pietruszką lub szczypiorkiem.
- Podajemy wraz ze świeżym pieczywem. Przekładamy na talerze, choć możemy też zjeść z patelni.
Smacznego!