Maj i czerwiec dają najwięcej radości w kuchni. Pojawienie się pierwszych nowalijek a wśród nich botwinki, szparagów i truskawek daje tyle prostych i smacznych możliwości.
W tym roku na pierwszy strzał poszła u nas botwinka. Doskonałe jest połączenie botwinki i fety lub koziego sera i dlatego zdecydowałam się na zrobienie tartaletek faszerowanych botwiną i fetą. Zamiast tartaletek, możemy zrobić tartę, a gdy nie mamy czasu na zabawę z ciastem kruchym, możemy zapiec np. z ciastem francuskiem (ale wówczas bez śmietanki i jajek). Są przepyszne zarówno na zimno jak i na ciepło. Jako pełne danie obiadowe lub w mniejszych porcjach, jako przekąska lub przystawka. Całość podałam się z pesto z czosnku niedźwiedziego, który w końcu udało mi się dostać!
Inspiracją dla tych dań były propozycje na dania z botwinką znalezione na blogu White Plate.
Przypominam również naszą zeszłoroczną klasyczną propozycję- chłodnik z botwinki. Też na pewno w tym roku do niego wrócę, tylko czekam na upały.
Przepis jest idealny na 4 formy na tartaletki o średnicy mniej więcej 7 cm lub tartę o średnicy ok. 28 cm.
Czas przygotowania: 40 minut (20 minut aktywnego gotowania)
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 pęczek botwiny z buraczkami (ok. 600-700 g)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 2- 3 łyżki świeżego koperku
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 100 g sera typu feta (możemy też użyć koziego)
- 50 g śmietany 18%
- 2 jajka
- sól, pieprz
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać wraz z solą do miski. Masło drobno posiekać i połączyć z mąką w misce, rozcierać rękoma ciasto a by powstały jakby wiórki. Dodać żółtka i szybko zagnieść dolewając stopniowo wodę dla łatwiejszego połączenia. Uformować kulkę, zawinąć ją w folę i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Ciasto rozwałkować lub wylepić ciastem formy do tart.
- Piekarnik nagrzać do 190 st C.
- Ciasto w foremach lub formie przykryć papierem do pieczenia, na to wsypać suchą fasolę lub groch, żeby podczas pieczenia ciasto się nie podnosiło i zapiekać przez 15 minut.
- W międzyczasie przygotować nadzienie. Botwinkę umyć, liście i łodygi posiekać na mniej więcej centymetrowe paski, buraki pokroić w paski (końcówki, takie jakby “korzenie” usunąć). Czosnek obrać i posiekać. Na patelnię na średnim ogniu dać masło i nim zdąży się mocno rozgrzać dać na niego czosnek. Smażyć mnie więcej minutę, jak zaczniemy czuć jego aromat, dodać botwinkę, posolić, popieprzyć i dodać balsamicznego octu. Smażyć razem około 10 minut nez przykrycia. Dodać miodu, wymieszać i odstawić z ognia.
- Wyjąć tartaletki z piekarnika, zdjąć z ciasta papier z fasolą i wypełnić je skruszonym serem feta, botwinkowym nadzieniem. W miseczce wymieszać jajka ze śmietaną i zalać tartaletki.
- Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 minut, do momentu aż wierzch się zarumieni.
Smacznego!