Sezon na szparagi uroczyście rozpoczęty! Jako pierwsze polecam danie, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 30 minut i wcale nie trzeba być Jamiem Oliverem, żeby temu wyzwaniu podołać. Połączenie szparagów, boczniaków, kaszy gryczanej, sporej ilości masła, do tego sznycle z indyka, trochę parmezanu i tymianek (trafiła nam się odmiana cytrynowa- już posadzona na tarasie – bardzo polecam!) – powiem krótko, dobre to! Od jakiegoś czasu szparagi smażę, a nie gotuję, dzięki temu są przyjemnie chrupiące. Przyznam, że zdecydowanie wolę je w tej wersji.
Danie możemy też zrobić też w stylu kaszotto,a raczej gryczotto, czyli kaszę gryczaną udusić na winie, maśle i bulionie. Jeśli tylko macie czas, polecam sposób, możecie wówczas korzystać z tego przepisu, który realizowaliśmy dla dietetyków z aplikacji Kcalmar, który jest dostępny pod tym linkiem.
I przypomnę jeszcze inne przepisy na szparagi. I zapraszam na dzisiejszy obiad.
- 100 g kaszy gryczanej
- 8 szparagów
- 1 cebula
- 200 g boczniaków
- 4 sznycle z indyka
- 2 łyżeczki świeżego tymianku (można ewentualnie zastąpić suszonym)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2-3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- parmezan, ilość - jak kto lubi
- sól, pieprz
- Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy przez 15 minut. Odstawiamy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut, żeby wchłonęła wodę. Odcedzamy, przesypujemy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę masła i przykrywamy.
- Sznycle delikatnie rozbijamy i marynujemy w 2 łyżkach oliwy, łyżeczce tymianku i soku z cytryny (trafiłam na cytrynową odmianę tymianku, dzięki czemu nie musiałam dodawać cytryny - bardzo polecam).
- Boczniaki i obraną cebulę kroimy w kostkę a szparagom usuwamy końcówki i kroimy na 3 cm kawałki (najładniej będę wyglądały krojone pod kątem). Jeśli są grube, kroimy jeszcze wzdłuż.
- Na dużą patelnią dajemy 1 łyżkę masła , 1 łyżkę oleju i łyżeczkę świeżego tymianku Po rozgrzaniu dodajemy cebulę i smażymy przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy boczniaki, solimy, pieprzymy i przyprawiamy gałką muszkatołową a po kolejnych 3 minutach wrzucamy szparagi. Jeśli patelnia będzie sucha, dodajemy masło. Smażymy, wciąż od czasu do czasu mieszając, aż szparagi będą miękkie.
- Mieszankę warzywną wysypujemy do miseczki i na tą samą patelnię dajemy łyżkę oleju, a gdy się rozgrzeje sznycle. Smażymy po 2-3 minuty, aż będą delikatnie złociste.
- Na talerze wykładamy kaszę, na nią duszone warzywa i sznycle. Posypujemy parmezanem i dekorujemy tymiankiem. Smacznego.