Rewelacyjna tajska mięsna przekąska, którą można serwować zarówno na zimno jak i na ciepło. Takie kotleciki u nas zawsze będą mile widziane. Delikatne mięso o smaku limonki i imbiru doskonale skomponowane ze słodko-ostrym chilli sosem.
Bardzo mile zaskoczyła nas prostota wykonania klasycznego sosu chilli, który tak często używany jest w kuchni azjatyckiej. Jest lekko słodki w smaku, idealnie komponuje się nie tylko z mięsem, ale również z pierożkami, sajgonkami i innymi specjałami azjatyckimi.
Przepis na 15 kotlecików
Czas wykonania: 50 minut
Składniki:
Na kotleciki:
– pół kilo udźca z indyka bez kości (b/k)
– 3 ząbki czosnku
– 2 papryczki chilli (ilość jaką lubimy)
– dwucentymetrowy kawałek imbiru
– cienko obrana skórka z połowy limonki
– 2 szalotki
– kilka gałązek kolendry
– pół łyżeczki ziaren kolendry
– pół łyżeczki kuminu
– 1 jajko
– 3 łyżki sosu sojowego
– 3 łyżki sosu ostrygowego ( można zastąpić sosem sojowym)
– wyciśnięty sok z jednej limonki
– 1 łyżka cukru
– 5 łyżek mąki do obtoczenia kotlecików
– Olej kokosowy do smażenia (może też być z pestek winigron)
Na Chili sos:
– 6 łyżek octu ryżowego
– 4 łyżki białego lub brązowego cukru
– 2 papryczki chili
Przygotowanie:
Sos
- sos przygotować w małym rondelku, do którego wlewamy 6 łyżek octu ryżowego, 2 łyżki wody, dodajemy 4 łyżki cukru i dwie papryczki bez ogonków z ziarenkami w środku. Całość mieszać aż do rozpuszczenia cukru. Zostawić na małym ogniu na 15 min
- po 15 minutach sos odstawić do ostygnięcia. Jak już bedzie chłodny, wlać całość do miksera i dokładnie zmiksować. Przelać ponownie do rondelka i gotować na małym ogniu redukując objętość o połowę. Sos powinien zgęstnieć
Kotleciki:
- pokrojone na małe kawałki mięso zmiksować wraz z jajkiem w mikserze lub zmielić maszynka do mielenia na gładką masę
- ziarna kolendry i kuminu zetrzeć w moździerzu i dodać do zmielonego mięsa
- pozostałe składniki (imbir, szalotkę, kolendrę, chili i skórkę z limonki) wrzucić oddzielnie do miksera i zmiksować na gładką masę.
- połączyć zmiksowane dodatki wraz z mięsem, dodać 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki sosu ostrygowego, sok z jednej limonki i dokładnie wymieszać
- uformować kotleciki o średnicy 5 centymetrów i obtoczyć w mące. Smażyć na patelni na gorącym oleju z dwóch stron, aż się mocno zrumienią i będą chrupiące
- po usmażeniu kotleciki wykładać na ręcznik papierowy żeby ociekły z nadmiaru oleju
Kotleciki podawać z sosem w oddzielnej miseczce.