Lato. Tarty z owocami. Które można jeść codziennie.
Z reguły przyrządzam tarty z kremem mascarpone jak w tym przepisie, ale tym razem postanowiłam spróbować czegoś innego i wybór padł na creme patissiere, który przepis znalazłam w ostatniej zdobyczy z TK MAXX, książce Masterchef Cookery Course. Po nazwie wnioskować by można, że jego przyrządzenie jest skomplikowane, ale nic bardziej mylnego. Ten pyszny waniliowy krem wymaga tylko 10 minut stania przy kuchence i chwili mieszania. Warto tą chwilę znaleźć.
Do mojej tarty dodałam truskawki i jagody, lecz można użyć innych sezonowych letnich owoców.
Składniki (na tartę o średnicy 28 cm)
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 125 g masła
- 40 g cukru pudru (lub więcej jeśli chcemy aby ciasto było bardziej słodkie)
- 300 g truskawek i jagód lub innych sezonowych owoców
Na krem patissiere:
- 400 ml mleka 3,2 %
- 100 g drobnego cukru
- 50 g mąki kukurydzianej (użyłam mazeiny i też wyszło)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać wraz cukrem pudrem w misce i wymieszać z masłem. Rozdrabniać ciasto rękoma, tak aby powstały wiórki. Dodać jajko i szybko zagnieść w kulkę (ciasto kruche nie lubi być “zmęczone”, bo robi sie gumowate). Kulkę owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
- Po 30 minutach wyjąć ciasto i rozwałkować na tortownicy obsypanej mąką. Wałek można owinąć folią, żeby ciasto się nie przyklejało. Nawinąć ciasto na wałek i przełożyć do formy. Można też uformować ciasto palcami bezpośrednio na formie do tarty, ważne aby nawinąć ciasto wysoko na boki.
- Ciasto podziurawić widelcem, obciążyć ciasto fasolą, grochem, ryżem lub innym ziarnem na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez 20 z obciążeniem i około 8 minut bez obciążenia, tak żeby brzegi były lekko rumiane.
- W międzyczasie przyrządzamy krem. Podgrzewamy mleko w rondelku tak, żeby nie zakipiało, Pozostałe składniki mieszamy za pomocą trzepaczki w misce do połączenia składników. Dodajemy powoli gorące mleko, cały czas mieszając. Przelewamy masę z powrotem do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Kiedy zacznie gęstnieć (po około 2-3 minutach), odkładamy z ognia. Pozostawiamy do ostudzenia.
- Na ostudzone ciasto wylewamy zimny krem. Dekorujemy ulubionymi sezonowymi owocami. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!