Trufle czekoladowe z awokado. Czy to połączenie nie brzmi zachęcająco? To wersja zdrowych trufli, bez masła i alkoholu (pod warunkiem, że czekoladę uznamy za zdrową). W smaku są nietypowe, zaskoczą poszukiwaczy nowości. Również konsystencja jest inna- są bardzo puszyste.
A jeśli preferujemy tradycję, to zapraszam do skorzystania z przepisu na trufle kokosowe.
Czas wykonania przepisu to 30 minut, ale musimy jeszcze doliczyć minimum 40 minut na stężenie czekolady.
Trufle czekoladowe z awokado
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Gosia
Ilość porcji: 16 trufli
Składniki
- Składniki na 15 trufli:
- 1 dojrzałe awokado
- 140 g dobrej czekolady 70 %
- 3 łyżki brązowego cukru
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 2½ łyżki kakao
Przygotowanie
- Obieramy awokado, wydrążamy łyżką miąższ i miksujemy blenderem na gładką masę. Możemy też rozgnieść awokado widelcem.
- Czekoladę kruszymy, wkładamy do małej miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czyli miseczkę zamieszczamy na małym garnku z wodą i podgrzewamy). Możemy też rozpuścić czekoladę bezpośrednio w rondelku, ale musimy wtedy ją podgrzewać na bardzo małym ogniu i cały czas mieszać, żeby nie przypalić. Kiedy czekolada się rozpuści, należy dodać awokado, sól, brązowy cukier, 1,3 łyżki kakao i wanilię. Wymieszać, aż do dokładnego połączenia składników.
- Włożyć masę do lodówki na 40 minut do ostygnięcia.
- Za pomocą łyżki do lodów lub łyżeczki wyjmować masę na trufle i formować w rękach kulki o średnicy mniej więcej 1,5 cm. Rolować w pozostałym kakao. Przechowywać w lodówce.