Dania jednogarnkowe należą w ostatnim czasie do naszych ulubionych. Treściwe, rozgrzewające, smaczne również na drugi czy trzeci dzień. Idealne do podgrzania w pracy. Sprawdzą się też przy większych imprezach. Dzisiejsza propozycja to trochę wariacja na temat beef bourguignon, tradycyjnego dania francuskiego. To gulasz wołowy na czerwonym winie, z dodatkiem czosnku, cebuli i pieczarek. My pozwoliliśmy sobie jeszcze na dodatek buraków, podkręcających zarówno smak, jak i kolor, jeśli dodamy ich więcej, to uzyskamy pyszne danie w opcji wege.
Przypomnę jeszcze kilka propozycji z naszego bloga, które właśnie teraz, jesienią i zimą smakują najlepiej:
- gulasz wołowy z dynią i cukinią – dość podobny przepis do teraz prezentowanego
- zupa Tom-Kha – tajska zupa kokosowa, przepis w ostatnim czasie bardzo popularny
- Chili con carne – kolejny klasyk, tym razem z Meksyku
- Zupa pomidorowa z soczewicą – proste, smacznie, smakowicie, też można zrobić w wersji wege
Wariacja na temat beef bourgignon
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trawka cytrynowa
Ilość porcji: 90
Składniki
- 600 g wołowiny (łopatka lub rozbratel)
- 2 średnie cebule
- 2 marchewki
- 8 pieczarek
- 4 średnie buraki
- 5 ząbków czosnku
- 750 ml bulionu warzywnego
- 500 ml czerwonego wytrawnego wina
- 3 iście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- Świeży tymianek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz
- Do podania: pieczywo
Przygotowanie
- Wołowinę kroimy w dość dużą kostkę (3-4 cm).
- Obieramy cebulę, marchewkę, pieczarki, buraki, czosnek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę w plasterki, buraki w słupki a pieczarki na ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
- W garnku z grubym dnem rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy wołowinę. Podsmażamy
- z każdej strony i dolewamy wino i połowę bulionu. Gdy się zredukuje, dodajemy pozostałe masło, czosnek, a po chwili cebulkę. Po 10 minutach dodajemy buraki i marchew. Podlewamy resztą bulionu, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i łyżkę przecieru pomidorowego. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Dusimy pod przykryciem przez półtorej godziny. Na ostatnie 20 minut dorzucamy pieczarki.
- Danie smakuje najlepiej na następny dzień. Bardzo smaczne ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem, posypane pietruszką lub tymiankiem.