- ser twardy stary: parmezan, grana padano lub dojrzałe peccorino
- ser z niebieską pleśnią: gorgonzola
- ser miękki świeży: mozzarella
- ser fontina- podpuszkowy, dojrzewający, półtwardy, który nadaje się doskonale do topienia (czasownik fondere znaczy topić) Najtrudniej dostępny w Polsce, ale śmiało można go zastąpić szwajcarskim gruyere, emmentalem czy angielskim cheddarem lub dobrą goudą
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 4 duże
Składniki
250 g mąki pszennej (może być trochę więcej do podsypywania, w sumie wychodzi około 280)
150 ml ciepłej wody
7 g suchych instant ( 15 g świeżych drożdży)
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy
1 puszka pomidorów bez skóry
1 łyżka oliwy z oliwek
suszone oregano, do woli
sól, pieprz, cukier
Dodatki:
2 kulki białej mozzarelli
200 gram gorgonzoli
200 gram parmezanu
200 gram sera fondina (ja użyłam sera cheddar, można zastąpić emmentalem, gruyere lub goudą)
pęczek zielonych szparagów
Realizacja:
- drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 10/15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięte drożdże, oliwę i pozostałą ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać aż będzie elastyczne i gładkie (powinno to nam zająć około 10 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia
- zagotować pomidory wraz z oliwą na patelni, doprawić solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem i zmiksować blenderem. Gotować na wolnym ogniu 10 minut
- ciasto podzielić na 2 równe części, obsypać mąką i rozwałkować na placki. Jeśli ciasto nie chce się rozwałkować, dodać więcej mąki. Posmarować blachy oliwą i przełożyć na nie ciasto. Można odstawić jeszcze na pół godziny do podrośnięcia, ale nie jest to konieczne
- piekarnik rozgrzać do 250 stopni, bez nawiewu i termoobiegu
- wszystkie sery poza gorgonzolą zetrzeć na tarce, gorgonzolę pokroić. Szparagom obciąć twarde końcówki i przeciąć każdego szparaga wzdłuż
- pizzę posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano, równomiernie rozsypać sery i obłożyć szparagami
- pizzę piec w górnej części piekarnika przez 10 – 12 minut (boki muszą się zarumienić)
Podajemy polane oliwą. To już wszystko! Smacznego! W razie pytań, zapraszam do kontaktu :)