Każdy się zgodzi- gwarancją jakości burgera jest dobrej jakości wołowina. Druga sprawa to odpowiednia marynata, my najchętniej sięgamy po świeżo utarte nasiona kuminu i kolendry oraz sos worcesteire. Jeśli chodzi o dodatki, najczęściej stawiamy na klasykę typu ogórek i pomidor, choć warto eksperymentować i próbować z różnymi rodzajami sałat, owocami. Jak to powiadają w Ameryce “sky is the limit” ;). Jeśli robimy imprezę, po prostu rozłóżmy w miseczkach dodatki i niech każdy wybiera to, co lubi. Dla nas kluczem są domowe sosy do grilla jak blue cheese, BBQ czy ketchup. Wiadomo- warto korzystać z półproduktów, ale doświadczenie nam mówi domowe przetwory dają efekt WOW. A jeśli chodzi o długość grillowania- to wiadomo trzeba kontrolować, bo przy grillowaniu temperatura jest dużo trudniejsza do kontroli.
Przepis na burgery z grilla prezentowaliśmy w zeszłym roku na łamach Spring Plate przy okazji artykułu o grillu na nutę amerykańską.
- 700 g mielonej dobrej jakości wołowiny (np. rostbef)
- 1 jajko
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu worcesteire
- 2 łyżki kuminu rzymskiego
- Sól, pieprz do smaku
- Opcjonalnie: 1 łyżka bułki tartej do zagęszczenia konsystencji
- Dodatki:
- 6 bułek hamburgerowych
- 1 pomidor pokrojony w plastry
- 1 czerwona cebula pokrojona w plastry
- Kilka liści sałaty rzymskiej
- Garść rukoli
- Sos BBQ i Blue Cheese wg przepisów na blogu
- Tacki grillowe
- Obieramy szalotkę i czosnek. Szalotkę drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę. Nasiona kuminu rzymskiego lekko prażymy na rozgrzanej patelni i rozgniatamy w moździerzu. W misce połączyć wszystkie składniki a w razie zbyt rzadkiej konsystencji dodać 1 łyżkę bułki tartej. Uformować kotleciki. Grillować na rozgrzanym grillu(warto na tackach) po około 4 minuty z każdej strony w celu uzyskania średniego stopnia wysmażenia. W zależności od naszych preferencji możemy grillować krócej lub dłużej. Jeśli przyrządzamy grilla w domu, na patelni grillowej stosujemy podobną zasadę. Podajemy z przypieczonymi bułkami hamburgerowymi, sałatą, pomidorami, cebulami i sosem BBQ lub Blue Cheese.