Już chyba oficjalnie możemy zaakceptować fakt, że święta tuż, tuż i wprowadzić Was w świąteczny nastrój i u nas na blogu. Pierwszą tegoroczną propozycją będą trufle z daktyli, które przyrządziłam dla dietetyków Kcalmar. To idealna przekąska, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie bombę kaloryczną. Ponadto to pomysł na mikołajkowy prezent. Bo czyż niemiło jest podarować coś wykonanego własnoręcznie? Mnie takie prezenty szczególnie cieszą.
Mam już na blogu kilka rodzajów trufli, lecz te są szczególne. Bo pierwszy raz mogę Wam zaproponować takie, które możemy zjeść bez wyrzutów sumienia. Nasuwają mi one na myśl śmieszny obrazek, który widziałam w internecie: dzieci zbierające cukierki na Halloween i każde proszące o innego cukierka. Jedno chce cukierka bez cukru, drugie bez glutenu, trzecie bez laktozy, czwarte chce wersję wegańską itd. Otóż te trufle daktylowe możemy podarować każdemu: są bezglutenowe, wegańskie i bez cukru. To mieszanka preparowanej kaszy jaglanej, daktyli, moreli, cytrusów i wiórków kokosowych. Wzbogacone smakiem cynamonu, kakao i kurkumy. Samo zdrowie, ale więcej tutaj nie zdradzę! Zapraszam Was serdecznie na zaprzyjaźniony serwis Kcalmar po szczegóły i info o właściwościach odżywczych naszej zdrowej łakoci :) Bardzo polecam!