Nie pierwszy i ostatni raz będę się na blogu zachwycać prostotą. Dni kombinatoryki przeplatają się u mnie z dniami, kiedy sięgam po sprawdzone mamusine propozycje. A już najlepiej, jak są wykonane właśnie przez moją mamę. Tak jak te najlepsze racuchy z jabłkami. Nic im nie potrzeba, żadnej wisieńki, twista. Udało się jakoś spisać przepis, choć oczywiście wychodzi najlepiej na oko. Jak to w przypadku mamusinych przepisów. Przypominam przy okazji jabłka w szlafroczkach. Sama nie wiem, które placki lubię najbardziej.
Puszyste racuchy z jabłkami jak mama robi
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Gosia
Ilość porcji: 3
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 500 g kwaśnych jabłek
- 200 ml mleka (może też być pół na pół z wodą)
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki cukru z wanilią
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
- Jabłka obieramy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenie, wanilię, cynamon i na końcu dolewamy mleko. Mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy jabłka i ponownie mieszamy.
- Na rozgrzaną patelnią z olejem nakładamy przy pomocy łyżki porcję ciasta i smażymy z dwóch stron na małym ogniu aż będą rumiane.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, możemy udekorować plasterkami jabłek i innymi owocami.