Cały czas łapię się na tym, że zamieszczam na blogu potrawy odświętne, które są pyszne, ale których przygotowanie wymaga od nas jednak zaangażowania. Czasem głupio jest mi zamieszczać przepis na coś banalnego, ale jak już to zrobię, okazuje się, że takie potrawy są najchętniej próbowane. Czasem zapominam, że nie każdy ma takiego świra jak ja z mężem na punkcie gotowania i raczej poszukuje potraw szybkich i prostych.
I taka jest właśnie ta surówka. No właśnie- surówka! Gdzie się podziały surówki? Totalnie zostały zmarginalizowane przez blogerów i “trendseterów” kulinarnych i zdetronizowane przez wymyślne sałatki. W sumie nawet jak sałatka jest z surowych warzyw i spełnia parametry bycia surówką to jest sałatką :D Ach, sama się pogubiłam…
W każdym razie, pytana jestem czasem o surówki, żeby to nie była marchewka, mizeria czy kapusta. I ja odpowiadam więc, spróbujcie surówki z kalafiora. Surowego. Niektórzy mogą być zaskoczeni, że jadalny jest kalafior surowy. Jak najbardziej. Surówkę robi się błyskawiczna a jest idealna na przykład na grilla. Więc spróbujmy ją w sezonie. Kiedyś robiłam ją bardzo często, ostatnio o niej zapomniałam a przypomniał mi o niej przyjaciel, który przyrządził ja na grilla.
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 6
Składniki:
1 średni kalafior
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
1/2 drobno posiekanej w kostkę czerwonej cebuli (można pominąć)
Sos czosnkowy
4 łyżek śmietany 12% lub dietetyczne jogurtu
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1 łyżka soku z cytryny
Opcjonalnie: 50 g sera lazur lub innego twardego z niebieską pleśnią
Przygotowanie:
- Kalafior umyć, poucinać różyczki i drobno posiekać (korzeń usuwamy).
- Przygotować sos: do miseczki lub kubka włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i zasypać łyżeczką soli. Wymieszać dokładnie, żeby czosnek puścił lekki sok, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
- Kalafior przełożyć do miski, dodać koperek, szczypiorek i opcjonalnie cebulkę i dodać sos. Wymieszać do połączenia składników. Przechowywać w lodówce. Możemy ja spokojnie przygotować kilka godzin przed podaniem.
Smacznego!
Surówkę polecam Wam do dań z grilla, ale również do pieczeni. Będzie też idealna do zestawu: jajko sadzone, młode ziemniaki i fasolka szparagowa.