Inspiracją do przygotowania tego prostego dania jest przepis z nowo zakupionej książki kucharskiej “Niezrównana kuchnia azjatycka. Ponad 200 smakowitych przepisów”. Jest to danie typowe dla kuchni koreańskiej. Nieznacznie zmodyfikowałam oryginał, dodając imbir, który nadał potrawie bardziej wyrazisty smak.
W wolnej chwili napiszę kilka słów na temat książki, która jest dość wartościowa, bogata w informacje na temat kuchni wschodu i nie będzie jedynie składowiskiem kurzu u mnie w biblioteczce. Przepisy są podzielone na kraje, znajdziemy w niej dania charaktrystyczne dla kuchni japońskiej, tajskiej, birmańskiej, koreańskiej, wietnamskiej, chińskiej, jak tez potrawy z Indii czy Sri Lanki. Ponadto trochę ciekawostek, informacji o stosowanych przyprawach i charakterystykach dla poszczególnych regionów. Prawdopodobnie dodam wkrótce więcej przepisów z tej pozycji. Choć mam pewne zastrzeżenia: znając się mniej więcej na tamtej kuchni, mam uwagi odnośnie kilku klasycznych pozycji kulinarnych, bo uważam, że należy robić je inaczej. Ale to jak zwykle temat do dyskusji:)
Składniki:
400 g polędwiczki wieprzowej
2 łyżki białego sezamu
300 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
garść posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki oleju roślinnego ( u nas kokosowy, który bardzo polecam)
kawałek imbiru (mniej więcej wielkości połowy kciuka)
2 woreczku ryżu jaśminowego
Przygotowanie:
- rozgrzewamy patelnię lub rondelek (bez tłuszczu) i prażymy na nie niej sezam
- czosnek siekamy w cienkie paski, szpinak płuczemy aby usunąć piasek, suszymy i siekamy
- przygotowujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- myjemy polędwiczką wieprzową i kroimy najpierw wzdłuż a potem w poprzek w bardzo cienkie paski, dodajemy czosnek, olej sezamowy, pieprz kajeński, szczypiorek, starty imbir, Pozostawiamy na 30 minut
- rozgrzewamy na patelni lub woku olej, wrzucamy polędwiczki i smażymy na dużym ogniu aż się ładnie zarumienią. Ściągamy z patelni
- na patelnię dodajemy cukier brązowy, sos sojowy i szpinak, mieszamy i dusimy przez 2-3 minuty aż szpinak zmięknie. Z powrotem włożyć szpinak na patelnię, dodać sezam
Podawać z ryżem.
Smacznego!