Już w poprzednim poście wspominałam, że na świąteczne przepisy będziemy zapraszać Was na blog Kcalmar. Dziś kolejna odsłona akcji :) Tradycyjnie wykonana babka na drożdżach, wielka, pięknie wyrośnięta i puszysta, świadczy o zaradności Pani domu i ma zapewnić rodzinie pomyślność i powodzenie. Nasza bezglutenowa babka marchewkowa z tradycyjną ma niewiele wspólnego, ale stanowi wspaniały zamiennik dla osób na diecie bezglutenowej i unikających cukru. I świadczy, że Pani domu dba o zdrowie domowników:) Przyznam, że wypiek przysporzył mi nie lada problemów w kuchni, fit-wypieki są trochę bardziej kapryśne i pierwszy eksperyment zakończył się dość spektakularnie (zdjęcie pokazywałam na fanpage) – ciasto przykleiło się do formy i nie mogłam babki wyjąć. I choć w smaku wyszło bardzo smaczne, wygląd pozostawiał wiele do życzenia…Ponowna próba, obsypanie natłuszczonej formy mąką, ale tak od serca, sprawiło że ciasto się udało. I na tą wersję podaję Wam przepis.
Nasza babka została wykonana na miodzie wielokwiatowym, można jednak spróbować również wersji z ksylitolem lub daktylami. Do wypieku wykorzystałam mąkę gryczaną oraz migdałową. Babka zdała najtrudniejszy egzamin – smakowała zarówno mężowi jak i starszej córce, której w ostatnim czasie na prawdę trudno dogodzić. Ciasto można upiec również w keksówce lub formie na muffiny a prostota wykonania zachęca do powtórki. Jak w przypadku babeczek przygotowania polega na osobnym wymieszaniu składników mokrych i suchych a następnie połączenie. Powodzenia.
Tradycyjnie po przepis zapraszam na blog zaprzyjaźnionych dietetyków Kcalmar.