Burgery wciąż na topie, nawet przed świętami. Albo staną się niedługo narodową polską potrawą albo zaktywizują hejterów i zostaną znienawidzone. We Wrocławiu powstały kolejne miejsca serwujące właśnie te danie. Jakby posiadanie burgera w menu miało być gwarantem sukcesu restauracji. Gdybym miała restauracje z burgerami, to serwowałabym je ze śliniakami u boku. Jakoś zawsze część kanapki wyląduje mi na ubraniu. Ale osobiście zawsze do burgera będę miała sentyment a to za sprawą pewnego cheeseburgura, o którym pisałam w tym poście (KLIK). Dlatego będę nieraz wracała do wariacji na temat.
Dziś wersja zdrowa, z mielonym mięsem z indyka (mam to szczęście, że w sklepie osiedlowym mielą drób) oraz razową bagietką (mój ostatni numer jeden), którą możemy zastąpić inną razową bułeczką, na przykład z ziarnami. W towarzystwie salsy z pomidorów stanowi świetne i zdrowe danie na lunch.
Porcje: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
Na burgery:
60 dkg mięsa
2 szalotki
1 łyżka sosu worcesteire
sól, pieprz do smaku
garść posiekanej kolendry
1 łyżka mielonego kuminu
4 łyżki oleju z pestek z winogron
Salsa pomidorowa:
3 pomidory
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 mała papryczka chilli, posiekana
garść posiekanej świeżej bazylii
1 ząbek czosnku,posiekany
Dodatki:
Rukola lub inne liście sałaty
Bagietka razowa lub 4 bułki razowe
Przygotowanie:
- Salsa pomidorowa: pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i odsączamy. Przekładamy do miseczki i mieszamy z pozostałymi składnikami salsy.
- Siekamy szalotkę i mieszamy z kolendrą, mielonym mięsem, chilli, pietruszką, kuminem, worcesteire, dwoma łyżkami salsy pomidorowej i doprawiamy solą i pieprzem. Formułujemy 4 burgery
- Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor
- Bułeczki lub pokrojone na wielkość burgera bagietki przekrajami na pół i opiekamy przez 3 minuty w rozgrzanym piekarniku lub tosterze.
- Na każdej połówce bagietki lub bułeczki dajemy liście rukoli, układamy burgera, 2 łyżki salsy pomidorowej i przykrywamy górną częścią bułeczki lub bagietki
Możemy też dodać sera, wtedy otrzymamy wersję bardziej kaloryczną.
Smacznego!