Dla balansu – bo ostatni post był fit – wrzucam przepis na bombę kaloryczną. W końcu mamy święta. A że ostatnio zostałam szczodrze obdarowana gruszkami, zaczęłam poszukiwać prostego wypieku z ich wykorzystaniem. Tak trafiłam na przepis na moje wypieki, – gdy tylko zobaczyłam ciasto na zdjęciach przypomniało mi się jedno, które kiedyś, lata temu sprzedawałam, jeszcze pracując za czasów studenckich w cukierence. Było to bardzo wilgotne ciasto z jabłkami, czekoladowe, z migdałami i cynamonem, smak który pamiętam do dziś. I rzeczywiście, jest to przepis na bardzo podobne ciasto! Do tego banalne w wykonaniu (to sprawa kluczowa- żadnego tam zawijania czy dwóch mas wymagających odzielnego przygotowania i zabrudzenia połowy kuchni) sprowadzające się w zasadzie tylko do wymieszania składników. Ciasto może mieć różną konsystencję, nie zawsze wyjdzie idealne w fakturze – kwestia owoców i tego, czy nie są zbyt wilgotne. Niemniej jednak, będzie na pewno smakowało. Jest smaczne z gruszkami, choć możemy również wykorzystać jabłka. Do tego nutka pomarańczy i cynamonu czyni jego smak idealnym na święta. Przypominam przy okazji przepis na tartę czekoladową z nutą pomarańczy. I uciekam, jeszcze dużo do przygotowania przed świętami :)
- Składniki:
- 4 gruszki lub jabłka (około 700 g)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki rodzynek
- 200 g masła
- 170 g cukru
- 4 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 125 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Polewa czekoladowa:
- 30 g czekolady 70 %
- 30 ml śmietany kremówki 30%
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Składniki suche, czyli mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i cynamon przesiewamy razem do miski.
- Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem cytryny, pomarańczy, rodzynkami i odkładamy.
- Miksujemy masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy przesiane suche składniki i zmielone migdały i mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników (nie dłużej!)
- Dodajemy gruszki z rodzynkami (bez soku) i ponownie delikatnie mieszamy.
- Do okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem przelewamy ciasto, wyrównujemy, Pieczemy w temperaturze 170º przez około 50 minut z temoobiegiem, do suchego patyczka. Bez termoobiegu piekłam ponad godzinę.
- W międzyczasie w małym garnuszku podgrzewamy kremówkę, dodajemy czekoladę, chwilę razem mieszamy i odkładamy z palnika.
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Polewamy gęstniejącą polewą czekoladową.
- Smacznego łasuchy :)