Upieczenie tych muffinów z truskawkami planowałam już od dawna, od kiedy zakupiłam książkę Katie Davies “What Katie Ate”. To chyba jeden z tych przepisów, które zdecydowałam się zrobić ze względu na ładne zdjęcie. Do tego połączenie truskawek, jabłek, migdałów i cynamonu brzmiało obłędnie, więc musiałam spróbować. Pozostałe składniki trochę się różnią od tych, dodawanych przeze mnie do muffinów, jeszcze nigdy nie dodawałam na przykład wody. Ale jak widać, wyszły idealnie. Ja dałam 2 łyżeczki proszku do pieczenia, jeśli jednak chcemy, żeby muffiny bardziej wyrosły to potrzebne są 3 łyżeczki, jak w oryginalnym przepisie.
Bardzo spodobał mi się pomysł zaczerpnięty z książki – utworzenia foremek papierowych z papieru do pieczenia. Moje wszystkie papierowe foremki do muffinów są niestety większe niż silikonowe formy, które mam, więc w zasadzie z nich nie korzystam. Z reguły piekę muffiny bezpośrednio w foremkach, smarując je wcześniej masłem a później przekładam do form wielorazowego użytku. Bardzo nie lubię jednak później czyścić form silikonowych. Dlatego ten patent wręcz pokochałam- muffinki ładnie wyglądają a foremki nie są później tak paskudnie tłuste.
Zapraszam również na inne babeczki – są oznaczone tagiem muffiny. Chyba każdy słodyczocholik znajdzie coś dla siebie.
I jeszcze jedna uwaga- w oryginalnym przepisie jest informacja, że z ciasta wyjdzie nam 12 muffinów. Chyba w Australii mają jednak wielkie foremki na muffiny- u mnie wyszło ich 18.
- 1 i ¼ szklanki mąki
- 60 g zmielonych migdałów + 40 g migdałów w płatkach
- 130 g drobnego cukru
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- skórka starta ze sparzonej cytryny
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 120 g masła (temperatura pokojowa)
- ¾ szklanki ciepłej wody (180 ml)
- 2 lekko ubite jajka
- 1 jabłko obrane, pokrojone w bardzo drobną kostkę
- 10 dużych truskawek (pokrojonych na ćwiartki)
- 1-2 łyżeczki brązowego cukru
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- W rondelku topimy masło i odstawiamy do ostudzenia.
- Formy do muffinów wykładamy papierową foremką, papierem do pieczenia (wykrojonymi kwadratami) lub smarujemy masłem.
- W misce mieszamy mąkę z 2 lub 3 łyżeczkami proszku do pieczenia (od ilości zależy wyrośnięcie muffinów) oraz szczyptą soli. Dodajemy mielone migdały, cukier, cukier waniliowy, cynamon, skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy masło, jajka i ¾ szklanki ciepłej wody. Wlewamy masę do składników suchych i mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką. Dodajemy jabłko i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do foremek do ¾ wysokości. Układamy na wierzch truskawki, posypujemy migdałami i cukrem brązowym.
- Pieczemy przez około 30 minut na średniej wysokości w piekarniku do tzw. suchego patyczka.