Focacia to rodzaj pieczywa włoskiego, do którego wyrobu stosujemy ciasto podobne jakie stosuje się do wyrobu pizzy. W poszczególnych regionach Włoch jest przyrządzana w inny sposób. Przypuszczam, że tak jak u nas każde gospodarstwo ma swój przepis na pierogi, tak też we Włoszech gospodynie przekazują swój przepis na Focaccię z pokolenia na pokolenie.
Focaccią bywa zarówno ciasto cienkie jak też pulchniejsze z dodatkami. Przypomina ciasto na pizzę, lecz z reguły dodaje się do niego więcej oliwy, dzięki czemu jest bardziej wilgotne. Bardzo przypadło nam do gustu pulchniejsze ciasto z dodatkiem oliwek oraz suszonych pomidorów, do których mogliśmy użyć tych naszej produkcji.
Focaccia doskonale sprawdzi się jako przystawka dla gości. Do przyrządzenia tego dania potrzebujemy dwóch godzin, przy czym jest to głównie czas nawyrośnięcie ciasta. Ciasto sobie rośnie, a my robimy się w tym czasie na bóstwo. Na pół godziny przed przyjściem gości wsadzamy ciasto do piekarnika i gotowe. Serwujemy z oliwkami, ziołową oliwą z oliwek (lub tą z suszonych pomidorów). Możemy też podać z deską szynek i kiełbas długo dojrzewających. Najbardziej smakuje świeża, jeszcze ciepła. Na następny dzień wymaga już odświeżenia w piekarnika, co przekłada się na woalory smakowe.
Doskonała też na piknik, żeby zabrać do plecaka na jesienny spacer. Jej złocisty kolor idealnie się komponuje z tą porą roku!
500 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 gram)
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki oliwy
300 ml ciepłej wody
10 suszonych pomidorów
2 łyżki zielonych oliwek
2 łyżki czarnych oliwek
gałązka rozmarynu, tymianku lub oregano
1 łyżeczka soli morskiej
oliwa do posmarowania ciasta
Dodatki:
wędliny długodojrzewające
oliwki
suszone pomidory
oliwa ziołowa (doskonale sprawdzi się oliwa z suszonych pomidorów)
Przygotowanie:
- piekarnik rozgrzać do 50 stopni i wyłączyć.
- w misce wymieszać drożdże, sól i mąkę i dodać 300 ml wody oraz oliwę. Wyrabiąć ciasto przez 10, 15 minut, aż zacznie odchodzić od ręki
- uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i włożyć do piekarnika na 40 minut. Ciasto w tym czasie podwoi objętość
- posiekać drobno pomidory, oliwki (kilka oliwek można pozostawić do dekoracji) oraz zioła
- wyjąć ciasto z piekarnika, dodać pomidory, oliwki i zioła, wymieszać składniki i ponownie uformować kulę. Ponownie włożyć do piekarnika na 30 minut (ważne żeby nie przekroczyć tego czasu, bo ciasto urośnie za bardzo i w efekcie będzie suche)
- przełożyć do prostokątnej formy bez natłuszczania, bo ciasto jest tłuste. Posmarować wierzch oliwą, posypać solą morską i można dodać na wierzch oliwki.
- Piec 25 minut w 200 stopniach
Smakuje wyśmienicie z oliwkami, pomidorami maczana w oliwie.