Pomidor i bakłażan to zestaw idealny, zawsze trafiony w dziesiątkę. To pewniak jak połączenie ogórka, mięty i jogurtu. Albo jajka i awokado. Albo czekolady z maliną. Czy cebuli i boczku :D
Można by tak długo, a wniosek jest jeden- są pewne połączenia smakowe, które być może trudno odnieść do zasad foodpairingu, ale które po prostu razem są zawsze ok. Jak myślę bakłażan, to zaraz kolejna myśl pomidor. Daleko szukać nie trzeba, mamy przepis na blogu już przepis na prosty makaron z pomidorami czy też na makaron z pieczonymi pomidorami i bakłażanem.
Kiedy więc portal Hello Zdrowie, zaproponował podzielenie się przepisem na jesienne rozgrzewające danie, długo nie poszukiwaliśmy pomysłu. Akurat jedliśmy caponatę. Pomyśleliśmy, że to świetna okazja, żeby podzielić się naszą wersją na temat tej kultowej we Włoszech potrawy z szerszym gronem odniorców. Łapcie więc za pomidory, bakłażany i spróbujcie pysznego klasycznego dania rodem z gorącej Sycylii, zwanego inaczej sycylijskim bigosem czyli caponatą. To ostatni moment, kiedy danie będzie tak pysznie aromatyczne. Następnym razem będziecie musieli poczekać do sierpnia/września. Smakuje wyśmienicie na zimno i ciepło, z chlebem i makaronem, na obiad i kolację. W domu u w plenerze :)
Jakie składniki będą Wam potrzebne:
– 2 małe bakłażany
– 2 pomidory malinowe, obrane ze skórki (alternatywnie puszka pomidorów)
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– ½ papryczki chili
– 4 łyżki oliwy
– 1 łyżka kaparów
– 2 łyżki czarnych oliwek
– garść posiekanej świeżej bazylii
– garść posiekanego świeżego oregano
– garść posiekanej natki pietruszki
– 3 fileciki anchois
– garść uprażonych orzechów włoskich
– parmezan
– sól, pieprz
Do podania: pełnoziarniste pieczywo lub makaron.
A po pełen przepis zapraszam Was na Hello Zdrowie.