Na takie upały tylko chłodnik. W tym roku do naszych sprawdzonych i lubianych dołączył kolejny , bardzo klasyczny zresztą. Rodem z Andaluzji danie robotników winnic i plantacji cytrusów.Czyli danie ludu. Gazpacho. Czasem nie wiem jak to się dzieje, że pewne potrawy, pomimo że są tak znane docierają do mnie tak późno:). Tak jakoś do tego roku nie dane mi było spróbować gazpacho. A gdy w końcu ostatnio spróbowałam, to już wiedziałam, co będzie królować u mnie podczas upałów w tym roku.
Jeśli lubicie dobre pomidory, to ten chłodnik nie ma prawa nie smakować. Jeśli lubicie dania do przygotowania w 15 minut, to też propozycja dla Was. Jeśli lubicie potrawy tanie, to też próbujcie gazpacho. Gazpacho dla każdego.
Prezentuję więc gazpacho klasyczne. Spotkałam się też z przepisami, w których za główny składnik gazpacho wymieniany jest namoczony chleb zmiskowany z czosnkiem. Ja go jednak pominęłam.
Podajemy bardzo schłodzone w szklankach.
Nasze inne propozycje na chłodniki to nieśmiertelny litewski i z ogórkiem i wędzonym łososiem.
To zostawiam Was z wyborem chłodników a sama zabieram się za poszukiwania na ekspresowy wypiek urodzinowy ;)
Ilość porcji 4
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 4 duże pomidory malinowe
- 1 bułka, najlepiej czesrstwa
- 1/4 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 średni obrany ogórek
- 1 łyżka octu winnego białego
- Sól, pieprz do smaku
Do podania:
- 1/2 papryki pokrojonej w drobną kostkę
- 2 łyżki czarnych oliwek
- ogórek pokrojony w drobna kostkę
- Kostki lodu
- Świeże zioła: bazylia, oregano
Możemy też dodać szynkę serrano i jajka.
Przygotowanie:
- Do garnka lub miski wlewamy wrzątek i wkładamy ponacinane pomidory, żeby sparzyć skórkę. Obieramy i usuwamy końcówki.
- Wszystkie składniki wkładamy do miksera i miksujemy dokładnie.
- Chłodzimy przynajmniej godzinę w lodówce. Podajemy w szklankach z kostkami lodu, posypane drobno posiekanym ogórkiem, papryką, oliwkami (możemy dodać wszystkie lub tylko ulubione) i świeżymi ziołami.
Smacznego!