Dzień, w którym zostałam przedstawiona z hummusem i awokado mógłby przejść do historii. Nie zliczę ilości kanapek, które zjadłam z tym zestawem, ale śmiało mogę powiedzieć, że była to kanapka miesiąca :)) Podane z jajkiem w koszulce albo jajkiem sadzonym to wariacja weekendowa. Inspiracja zaczerpnięta z jednej z wrocławskich śniadaniowni. Czarnuszka, zatar (to rewelacyjna arabska przyprawa na bazie sumaku, tymianku, majeranku i sezamu- niestety nie jest łatwo dostępna) i pietruszka uwieńczą to proste i wspaniałe śniadanie. Smacznego weekendu :)
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Gosia
Składniki
- 2 jajka
- 1 awokado, najlepiej hass (wtedy będzie pewność, że będzie miękkie)
- hummus
- 250 ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
- 4-5 łyżek tahini
- 1 ząbek czosnku
- sok wyciśnięty z połowy cytryny lub limonki
- 2 łyżki zimnej wody
- Dodatki: pieczywo, natka pietruszki, czarnuszka, zatar, ewentualnie mięta
Przygotowanie
- Składniki na hummus miksujemy.
- Awokado kroimy w wąskie paski.
- Każde jajko wrzucamy do osobnej miseczki i wlewamy je osobno do wrzątku (woda nie może bulgotać, na indukcji będzie to powiedzmy poziom 5). Przed wlaniem warto jest zrobić w wodzie lekki wir. Gotujemy przez 3 minuty, w międzyczasie zagarniając delikatnie białko na żółtko za pomocą łyżki. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
- Pieczywo (najlepiej grzanki) smarujemy hummusem, układamy awokado i jajko. Posypujemy pietruszką lub mietą, zatarem. Świetna też będzie czarnuszka.