Wiem, że ten przepis przypadnie do gustu wielu osobom, bo… jest do wykonania w 15 minut. Świetny zimą, kiedy świeżych warzyw mamy niedostatek. Łosoś z salsą z awokado, (najlepiej sięgnijmy po odmianę hass, która jest bardziej miękka) oraz ze słodkim, rześkim mango. Doprawiony sokiem z limonki i szczyptą chili. Taaaak, to niewątpliwie uczta kulinarna dla oczu i dla podniebienia. Bo czyż nie wygląda jak podane w restauracji? Podał mąż :)
Łosoś z salsą z awokado i mango
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trawka cytrynowa
Ilość porcji: 2
Składniki
- ½ awokado, najlepiej hass
- ½ mango
- ½ małej czerwonej cebuli
- szczypta płatków chili
- 2 płaty łososia ze skórą
- garść świeżej kolendry
- sok z połowy limonki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- Możemy danie podać z ryżem.
Przygotowanie
- Awokado, mango i cebulę kroimy w kostkę, awokado i mango - większą, cebulkę- drobno. Przekładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy płatkami chili i drobno posiekaną kolendrą (część listków pozostawiamy do dekoracji).
- Łososia nacieramy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (2 łyżki) po 2 minuty z każdej strony, zaczynając os strony ze skórą.
- Podajemy na talerzu wraz z salsą i opcjonalnie z ryżem. Posypujemy pozostałą kolendrą.