Dziś zdradzę tajemnicę przyrządzenia włoskiego makaronu idealnego. Otóż zawsze mam w kuchni: makaron, świeże zioła, dobrej jakości oliwę, czosnek i twardy ser (parmezan, peccorino lub grana padano). I to jest moja podstawa makaronu, reszta zależy od tego co mamy właśnie w lodówce. Dziś do makaronu dodałam również fileciki anchois, które stanowią bardzo smakowite dopełnienie sosów. Dodaję anchois jak przyprawę, kilka filecików do sosu.
Propozycja na pesto inaczej, bardzo smacznie z cukinią. Choć tradycyjnemu Pesto Genovese wciąż korona nie spadnie- pozostaje najlepszym pesto kiedykolwiek gdziekolwiek:)
Czas przyrządzania: 20 minut
2 duże porcje
Składniki:
- 300 gr makaronu spaghetti (ja ostatnio polubiłam pełnoziarnisty)
- 2 cukinie
- 7 filecików anchois
- 10 pomidorów koktajlowych
- 1 papryczka chili lub peperoncino
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka migdałów
- garść świeżej bazylii
- garść świeżej pietruszki
- łyżka parmezanu
Przygotowanie:
- posiekać czosnek i papryczkę, cukinię pokroić w cienkie plasterki. Czosnek i papryczkę wrzucić na oliwę na patelni, po chwili dodać cukinię. Posolić, popieprzyć do smaku
- wstawić osoloną wodę, do wrzątku wrzucić makaron
- zmiksować zarumienioną cukinię wraz z czosnkiem i papryczką, oliwą, migdałami, anchois, serem i świeżymi ziołami. Kilka plasterków cukinii pozostawić do dekoracji ;) Całość wymieszać z makaronem, odrobiną wody z makaronu i pomidorkami
Smacznego!
Dobre rady :)
Rada 1: nigdy nie zalewajmy makaronu zimną wodą
Rada 2: Do sosów na bazie oliwy lub śmietany warto dodać wodę z przygotowanego makaronu.