Makaron z pieczonymi pomidorami i bakłażanami to danie, które zapadło nam w pamięć podczas tegorocznego powrotu z Włoch. Otóż ten pyszny posiłek zajadaliśmy ze smakiem na… stacji benzynowej. Ze świeżymi ziołami, mnóstwem smakowych oliw wokół- smakowało wybornie. Dobra alternatywa dla naszych polskich zapiekanek i tostów ze stacji. Czy też Mc Donald. Potem jadąc przez Niemcy byliśmy skazani na jedzenie typowego jedzenia w stylu BP. Z sentymentem już wtedy wspominaliśmy Włochy.
Zapiekanka jest bardzo prosta w wykonaniu, w zasadzie sama się robi w piekarniku. My zaostrzyliśmy jej smak chili, lecz możemy ten dodatek pominąć. Czas przygotowania tego prostego dania jest jednak dość długi, jeśli zdecydujemy się dodatek pieczonych pomidorów (ale to one właśnie nadają ton całej potrawie). Jeśli mamy ograniczenia czasowe, możemy pomidor sparzyć, obrać ze skórki i udusić na patelni wraz z czosnkiem, chili i cebulą bez wcześniejszego pieczenia. Potrawa straci jednak na walorach smakowych.
Danie podajemy z makaronem, choć może również stanowić dodatek do mięs jak na przykład do kurczaka cytrynowego z mozzarellą.
- 400 g makaronu linguine lub spaghetthi
- 2 bakłażany
- 3 duże pomidory malinowe
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili lub peperoncino
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki tymianku (najlepiej świeży)
- 2 łyżki oregano (najlepiej świeże)
- sól, pieprz do smaku
- parmezan wg uznania
- Pomidory malinowe umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na opcję góra-dół. Pieczemy przez 30-40 minut. Po tym czasie skórka zacznie odchodzić od pomidorów, co ułatwi ich obieranie.
- Bakłażan kroimy na krążki o grubości pół centymetra. Solimy, pieprzymy z dwóch stron i skrapiamy oliwą.
- W międzyczasie drobno siekamy czosnek, chili i cebulkę. Delikatnie szklimy na patelni na małym ogniu z 1 łyżką oliwy.
- Wyjmujemy pomidory z piekarnika, obieramy ze skórki i dodajemy wraz z ziołami na patelnię z cebulką, czosnkiem i chili ustawioną na średnim ogniu. Razem dusimy przez 10 minut.
- Układamy bakłażany w lekko naoliwionym naczyniu żaroodpornym poziomo, ale tak, żeby na siebie krążki nachodziły. Przykrywamy sosem pomidorowym. Pieczemy w piekarniku przez kolejne 20 minut.
- W międzyczasie w dużym garnku z 1 łyżką soli gotujemy wodę na makaron. Przygotowujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy.
- Podajemy makaron wraz z zapiekanymi pomidorami i bakłażanem oraz tartym parmezanem.